Syarikat perkhidmatan IoT Tuya Intelligent menafikan pemberhentian pekerja secara besar-besaran

Penyedia penyelesaian produk pintar Internet of Things (IoT) Tuya Intelligent dilaporkan telah berkembangPemberhentian yang melibatkan ratusan pekerja sejak tahun lalu. Jurucakap Tuya Intelligent menjawab pada hari Jumaat: “Berita itu tidak benar dan syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk memberhentikan pekerja. Perniagaan global kami berkembang dengan mantap, dan dasar sumber manusia akan terus mengukuhkan pasukan dan perniagaan yang menjanjikan mengikut strategi syarikat. Banyak jawatan terbuka kepada dunia, dan kami akan terus menyediakan pelanggan dengan produk dan perkhidmatan yang berkualiti. Orang yang berbakat dialu-alukan untuk menyertai kami. “

Seorang netizen menyiarkan di Maimai, platform rangkaian sosial yang berpusat pada kerjaya di China, mengatakan bahawa Tuya Intelligent hanya akan mengekalkan 2,500-3,000 pekerja dan menjangkakan akan memberhentikan sejumlah 500-700 pekerjaan. Di samping itu, orang itu menyatakan bahawa pekerja yang prestasi tahunannya berada di bawah penanda aras “3.5” syarikat akan mengambil bahagian dalam pemberhentian pekerja. Sebilangan pekerja dengan prestasi tahunan yang lebih tinggi boleh menuntut “bayaran pemberhentian N + 1” dan meninggalkan syarikat. Pemberhentian ini tidak bermula secara tiba-tiba, dengan beberapa pekerja dan pekerja luar yang kehilangan pekerjaan mereka pada pertengahan 2021. Pampasan prestasi dan bonus akhir tahun dikurangkan untuk semua pekerja, satu lagi tanda pemberhentian.

Selain itu,Berita positifPada 25 Februari, saya mendapat tahu dari beberapa pekerja dalaman Tuya Intelligent bahawa syarikat itu memang memberhentikan pekerja.Jumlah pemberhentian tahun lalu melebihi 3,800. Ia dijangka meninggalkan 3.000, dan jumlah pemotongan pekerjaan dijangka melebihi 800. Pekerja itu juga mengatakan bahawa kadar perolehan Tuya Intelligent sangat tinggi.

Tuya Intelligence adalah aplikasi perkhidmatan penyelesaian rumah pintar sehenti yang dilancarkan oleh Tuya Technology. Ia menyokong fungsi termasuk kawalan jauh, sambungan satu klik, peringatan masa pintar, dan perkongsian rumah. Ia memudahkan untuk mengawal produk pintar di rumah dengan telefon pintar. Pada 18 Mac 2021, Tuya Intelligent berjaya disenaraikan di Bursa Saham New York.

Lihat juga:Syarikat perisian China Tuya menaikkan $915 juta dari pasaran saham A.S

Laporan kewangan Q3 2021 syarikat menunjukkan bahawa pada tiga suku pertama tahun ini, pendapatan Tuya Intelligent meningkat dari AS $117 juta pada tempoh yang sama tahun lalu kepada AS $227 juta, peningkatan tahun ke tahun sekitar 194%. Kadar pertumbuhan pendapatan Tuya Intelligent Q1 dan Q2 masing-masing setinggi 200% dan 118%.

Walau bagaimanapun, operasinya mengalami kerugian besar dan pelaburan R&D juga banyak. Laporan kewangan menunjukkan bahawa pendapatan Tuya Intelligent 2020 adalah AS $179.9 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 70%, dan kerugian bersih AS $66.912 juta. Pada tahun 2019, pendapatannya adalah AS $105.8 juta dan kerugian bersih AS $73.097 juta. Pada tahun 2020, Tuya Intelligent mengalami kerugian operasi sebanyak AS $69.846 juta dan kadar kerugian operasi -38. 8%, kerugian operasi pada tahun 2019 adalah AS $73.44 juta, dan kadar kerugian operasi adalah -69. 4 peratus.