Syarikat pembuatan elektronik In-Tech menghantar semula permohonan IPO ke Bursa Saham Hong Kong

Menurut kenyataan Bursa Saham Hong Kong (HKEx) pada Rabu,In-Tech Holdings memfailkan satu lagi permohonan penyenaraian awam, dengan Dongxing Securities (Hong Kong) sebagai penaja eksklusif. Dokumen permohonan terakhir syarikat itu yang difailkan pada 27 September tahun lalu menunjukkan status luput.

Dokumen Bursa Saham Hong Kong menunjukkan bahawa syarikat itu ditubuhkan pada tahun 1997 sebagai penyedia perkhidmatan pembuatan elektronik. Ia mengendalikan kilang pengeluaran di dua tempat: satu di Dongguan, China dan dua di Pulau Pinang, Malaysia.

In-Tech Holdings memberi tumpuan untuk menyediakan Internet of Things yang disesuaikan dan produk pengembangan bersama kepada pelanggan di seluruh dunia, terutama dalam industri khusus dan peraturan tinggi seperti industri automotif, aeroangkasa, perubatan, maritim, perbankan, keselamatan, dan rangkaian komunikasi tanpa wayar.

Produk syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini merangkumi sistem pengurusan kuasa pesawat komersial, sistem navigasi maritim, sistem pemantauan juruterbang pintar, instrumen praktikal IoT berkuasa ultra rendah, peranti IoT dan sistem pemantauan warga emas.

Dari segi kewangan, pendapatan syarikat untuk tahun fiskal 2020, 2021 dan 2022 masing-masing adalah HK $1,395.1 bilion (AS $177.8 juta), HK $1.801 bilion dan HK $2.089 bilion. Keuntungan bersih tahun fiskal yang disebutkan di atas adalah 32.59 juta dolar Hong Kong, 89.64 juta dolar Hong Kong dan 94.78 juta dolar Hong Kong.

Lihat juga:Syarikat logistik ENL Group Holdings mengemukakan permohonan IPO lain ke Bursa Saham Hong Kong

Walau bagaimanapun, sebahagian besar pendapatan syarikat berasal dari pelanggan yang ada, di mana 83.3% daripada jumlah pendapatan berasal dari pelanggan yang telah bekerjasama selama lebih dari 10 tahun. Di samping itu, lima pelanggan teratas menyumbang lebih daripada 60% daripada jumlah pendapatan dalam tempoh pelaporan.