Syarikat pangkalan data vektor Zilliz menutup pembiayaan siri B + bernilai $60 juta

Syarikat pangkalan data vektor Zilliz mengumumkan pada 25 OgosIa menyelesaikan pusingan pembiayaan B + berjumlah 60 juta dolar ASMenambah jumlah pembiayaan Siri B sebanyak $103 juta. Pembiayaan ini diketuai oleh Prosperity7 Ventures, yang dimiliki oleh Aramco Ventures (Aramco Ventures). Temasek’s Pavilion Capital, Hillhouse Capital, 5Y Capital, dan Yunqi Capital terus melabur dalam pusingan ini, sementara InvesTarget berfungsi sebagai penasihat kewangan eksklusif.

Zilliz diasaskan oleh Charles Xie (bekas jurutera Oracle), pada tahun 2017. Syarikat ini komited untuk pembangunan pangkalan data vektor untuk sistem pengeluaran AI.

Algoritma kecerdasan buatan moden menggunakan vektor ciri untuk mewakili semantik mendalam data tidak berstruktur dan menghasilkan data vektor besar-besaran. Ia memerlukan infrastruktur data yang lebih tersegmentasi dan khusus untuk memproses data ini dengan cekap dan memudahkan aplikasi AI berskala besar selanjutnya. Zilliz mencipta teknologi pangkalan data vektor asli awan terkemuka di industri, yang mempunyai keupayaan pemprosesan milisaat untuk data vektor berbilion peringkat.

Milvus, produk pangkalan data vektor yang dikembangkan oleh Zilliz, telah dimuat turun lebih dari satu juta kali. Ia juga telah mengumpulkan ribuan pengguna perusahaan dan kini merupakan pangkalan data vektor sumber terbuka yang paling popular di dunia. Charles Xie sebelumnya menyatakan, “Pada fasa berikutnya, Zilliz akan terus bergabung dengan komuniti sumber terbuka Milvus sebagai penyumbang utama dan penyelenggara projek, dan akan mempercepat pengembangan perkhidmatan pangkalan data vektor berdasarkan awan awam yang dihoskan sepenuhnya untuk menyediakan pengguna perusahaan dengan lebih selamat, Lebih dipercayai, mudah digunakan, dan penyelesaian pangkalan data awan kos rendah.”

Zilliz Cloud adalah pangkalan data yang diuruskan sepenuhnya sebagai perkhidmatan (DBaaS) berdasarkan awan awam. Direka untuk menyediakan penyelesaian sehenti untuk pemprosesan data vektor, analisis data tidak berstruktur, dan pembangunan aplikasi AI perusahaan. Berdasarkan maklum balas dari pengguna beta, pasukan Zilliz akan terus meningkatkan dan menggilap perkhidmatan awan pangkalan data vektor dan membukanya kepada semua pengguna secepat mungkin.

Lihat juga:Pengilang casis kawalan wayar Bibo Bags mengumpulkan hampir 1 juta yuan dalam pusingan Pra-A

Hari ini, teknologi dan produk Zilliz digunakan oleh lebih daripada 1,000 syarikat di seluruh dunia dalam bidang seperti penglihatan komputer, pengambilan gambar, analisis video, pemprosesan bahasa semula jadi, sistem cadangan, iklan yang disasarkan, carian yang diperibadikan, perkhidmatan pelanggan pintar, pengesanan penipuan, keselamatan siber dan pengembangan ubat baru.