Syarikat pajakan China Electric Power Bank Energy Monster mensasarkan penyenaraian AS

China Electric Power Bank Leasing CompanyMonster tenagaBaru-baru ini mengumumkan hasratnya untuk disenaraikan di Amerika Syarikat. Menurut sumber dariTeknologi Sina, syarikat itu secara rasmi mengemukakan dokumen yang diperlukan kepada SEC pada 13 Mac.

Perniagaan utama syarikat adalah untuk menyediakan penyelesaian pajakan bank kuasa untuk pengguna yang perlu mengecas peralatan di luar rumah. Dengan mengimbas kod QR, pengguna peranti mudah alih boleh menyewa peranti pengecasan untuk telefon bimbit mereka dari salah satu lokasi raksasa tenaga yang ditetapkan, yang diedarkan di kawasan komersial seperti pusat membeli-belah atau pejabat perniagaan. Pendapatan penyewaan peralatan adalah sumber pendapatan utama Energy Monster: Syarikat mencatatkan penjualan 2.7 bilion yuan ($415.4 juta) pada tahun 2020, atau sekitar 96.5 peratus daripada jumlah pendapatan syarikat, menurut data yang diterbitkan dalam pemfailannya.

Lihat juga:Energy Monster, syarikat perkongsian bank kuasa, mengumpulkan $300 juta untuk menyasarkan IPO A.S

Energy Monster memperoleh keuntungan 75.4 juta yuan ($11.6 juta) pada tahun 2020, dengan margin keuntungan bersih 2.7%. Walau bagaimanapun, angka-angka ini jauh lebih rendah daripada tahun sebelumnya. Keuntungan bersih Energy Monster adalah 166.6 juta yuan ($25.6 juta) pada tahun 2019, meningkatkan margin keuntungan bersih kepada 8.2 peratus.

Pandaily sebelum ini melaporkan bahawa syarikat itu merancang untuk menaikkan $300 juta untuk penyenaraian itu. Ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2017, penyedia bank kuasa bersama kini mempunyai lebih daripada 149 juta pengguna berdaftar dan menyediakan perkhidmatan sewa di lebih daripada 1,500 lokasi di seluruh China.

Energy Monster juga menyenaraikan beberapa faktor risiko, sepertiPenyata pendaftaranKebanyakan risiko syarikat termasuk persaingan sengit, perubahan pesat dalam kemas kini teknologi, dan kos, risiko, dan ketidakpastian di sekitar strategi pertumbuhan dan pengembangannya. Syarikat itu juga mengakui kesan COVID-19 terhadap operasi perniagaannya, termasuk ketidakupayaan pekerja untuk bekerja di pejabat yang sama, keyakinan pengguna yang goyah, gangguan aktiviti ekonomi yang disebabkan oleh langkah-langkah kesihatan awam dan sekatan, dan kesan pada rantaian bekalan.

Syarikat itu juga mendedahkan bahawa pihaknya mengajukan tuntutan terhadap pengasasnya, Mr. Cai Guangyuan: “Kami baru-baru ini diberitahu mengenai tuntutan mahkamah yang diajukan oleh dua orang yang mendakwa bahawa Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif kami, Mr. Cai Guangyuan, tidak memenuhi janji yang diduga untuk memberikan plaintif 3 peratus kepentingan dalam VIE kami (entiti kepentingan berubah-ubah)”.

Kenyataan itu lebih jauh mengakui ketidakpastian seputar pertikaian undang-undang ini dan kemungkinan kesan kes itu terhadap operasi syarikat: “Mr. Cai, litigator China, AllBright Law Office, menasihatinya dalam pendapat undang-undang bertulisnya bahawa tuntutan penggugat tidak berasas dan sembrono, dan Cai dengan tegas mempertahankannya. Walau bagaimanapun, keputusan atau tempoh prosiding di mana-mana mahkamah di China sememangnya sukar untuk diramal, dan tidak ada jaminan bahawa Encik Cai akan dapat memenangi tuntutan itu, atau dia akan dapat menyelesaikan tuntutan itu dengan syarat yang memihak kepadanya. Selain itu, kami tidak dapat menjamin bahawa tindakan undang-undang lain yang berkaitan dengan atau disebabkan oleh tuntutan itu tidak akan diancam atau diambil pada masa akan datang terhadap kami, Mr. Chua atau pengarah dan pegawai kami yang lain, dan kami juga tidak dapat meramalkan kemungkinan kesan tindakan tersebut terhadap reputasi, perniagaan, keadaan kewangan dan hasil operasi kami. “

“Sekiranya penggugat berjaya mengemukakan tuntutan, terutama jika kami bertanggung jawab atas tuntutan ini, ruang lingkup kerugian yang mungkin dialami oleh VIE dan perniagaan kami akan sukar dinilai. Keputusan buruk mungkin mempunyai kesan buruk yang signifikan terhadap reputasi kami, struktur modal (termasuk potensi pencairan pemegang saham VIE), perniagaan dan kedudukan kewangan. Tuntutan ini mungkin memerlukan kami untuk meningkatkan sumber dan mengalihkan perhatian Encik Cai dan pengurusan lain, yang seterusnya boleh merosakkan perniagaan kami. “

Sekiranya berjaya disenaraikan di Amerika Syarikat, Energy Monster akan menjadi syarikat China pertama yang berakar pada model perniagaan “berkongsi ekonomi” untuk disenaraikan di Amerika Syarikat.

Sebelum penyenaraiannya, Energy Monster telah menyelesaikan lima pusingan pembiayaan, yang terakhir berjumlah 500 juta yuan ($76.9 juta), disokong oleh pelabur seperti SoftBank Investments Asia, BOC International, Goldman Sachs China, Sky9 Capital, Hillhouse Capital Group, Shunwei Capital, Advantech Capital dan bekas COO Meituan Gan Jiawei.