Syarikat kereta China bersinar dalam laporan pemanduan autonomi Pentadbiran Kenderaan California

Jabatan Kenderaan Bermotor California (DMV) mengeluarkan 2021Laporan tahunanPada hari Rabu, meringkaskan maklum balas yang dilaporkan semasa ujian tempatan teknologi memandu sendiri. Mereka juga mendedahkanKenderaan ujian bergerak kira-kira 4.1 juta batuDalam tempoh pelaporan, model autonomi di jalan awam California-peningkatan lebih dari 2 juta batu dari kitaran pelaporan sebelumnya.

(Kredit gambar: Sznews)

Dari segi jarak tempuh setiap campur tangan manusia, 10 syarikat teratas adalah AutoX, Cruise, Didi, Argo, WeRide, Deeproute.ai, Pony.ai, Waymo, Zoox dan Nuro. Daripada jumlah itu, pemandu AutoX, Didi dan Argo hanya mengambil alih satu daripada 30,000 batu memandu sendiri. Ini bermakna ketiga-tiga syarikat itu hampir sepenuhnya autonomi.

Bagi jumlah robocars yang beroperasi di California tahun lalu, Waymo menduduki tempat pertama dengan 693, sementara Cruise dan Zoox masing-masing berada di kedudukan kedua dengan 138 dan 84. Syarikat pemanduan autonomi China AutoX, Pony.ai dan WeRide masing-masing menduduki tempat keempat, kelima dan kelapan.

California adalah negeri dengan jumlah syarikat pemanduan autonomi terbesar dan masa pemanduan gabungan terpanjang di dunia, mengumpulkan sejumlah besar data ujian setiap tahun. Di samping itu, ia adalah pihak berkuasa pertama yang mengeluarkan lesen untuk syarikat memandu sendiri.

Pada tahun 2020, AutoX memenangi lesen memandu tanpa pemandu kedua di dunia-dan yang pertama dari syarikat China-di California. Pada tahun 2021, syarikat China termasuk Baidu, WeRide, dan Pony juga memperoleh lesen memandu autonomi yang dikeluarkan oleh California Automobile Management.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi Weride mempunyai lebih dari 10 juta batu