Syarikat insurans Waterdrop akan pergi ke A.S. untuk IPO, dengan penilaian terkini puluhan bilion dolar

Waterdrop Inc., syarikat insurans dalam talian terkemuka, dilaporkan bersedia sepenuhnya untuk tawaran awam permulaan (IPO) di Amerika Syarikat pada suku tahun depan. Menurut Jie Mian News, memetik orang yang akrab dengan perkara itu, perkembangan itu berlaku selepas penilaian syarikat baru-baru ini berjumlah puluhan bilion dolar.  

Maklumat yang didedahkan menunjukkan bahawa permulaan InsurTech yang disokong oleh Tencent telah melalui lima pusingan pembiayaan berasingan dan menerima kira-kira 3.2 bilion yuan dalam pembiayaan.

Pusingan pembiayaan terbaru adalah pusingan D, yang membawa syarikat lebih daripada $230 juta pada bulan Ogos 2020. Swiss Re Group dan Tencent memimpin pusingan D, dengan pelabur lain termasuk IDG Capital, Lighting Global dan Gaorong Capital.  

Penilaian Waterdrop pada peringkat awal pembiayaan malaikat pada tahun 2016 adalah kira-kira 300 juta yuan. Jika pelan IPO dan anggaran pasaran penilaian adalah benar, nilai syarikat akan meningkat lebih daripada 200 kali dalam tempoh lima tahun yang lalu.  

Khabar angin mengenai IPO Water Drop di AS bermula pada bulan Julai tahun lalu, ketikaBloombergLaporan itu mengatakan bahawa penyenaraian itu akan disiapkan sebaik sahaja akhir tahun 2020. Pada masa itu, penilaian IPO dijangka antara $4 bilion dan $6 bilion.

Lihat juga:Waterdrop mengumpulkan $230 juta dalam Siri D

Oktober lalu,  Panda  Ia juga melaporkan bahawa syarikat itu mensasarkan IPO pada suku pertama 2021 dan dijangka menaikkan kira-kira $500 juta.

Perniagaan teras Waterdrop termasuk platform crowdfunding amal Waterdrop, produk insurans komersil bersama Waterdrop Mutual Aid, komuniti pengguna dan platform pengiraan percubaan premium Waterdrop Insurance Mall.