Syarikat induk TikTok ByteDance untuk menjual perniagaan sekuriti

Media China LatePost melaporkan pada hari Rabu bahawa ByteDance merancang untuk menjual perniagaan sekuriti. Perniagaan ini kini bernilai sekitar 500 juta yuan ($77 juta) hingga 1 bilion yuan secara keseluruhan. ByteDance telah mengesahkan laporan tersebut.

Penjualan bermula pada separuh pertama tahun 2021. Syarikat ini telah berhubungan dengan sejumlah institusi pelaburan, termasuk CICC, CITIC Group, Fosun Group, Niuguan.com dan Oriental Currency, dua di antaranya mempunyai niat pelaburan.

LatePost melaporkan bahawa ByteDance telah menjelaskan bahawa ia tidak akan lagi terlibat dalam perniagaan sekuriti pada masa akan datang. Perniagaan sekuriti ByteDance kini merangkumi produk platform khusus selain saham Hong Kong dan perniagaan AS yang diperdagangkan secara terbuka.

Produk platform terutamanya saham lumba-lumba perisian pasaran saham yang dilancarkan pada tahun 2017. Model keuntungan utamanya adalah kursus pelaburan saham berbayar dan cadangan saham. Perkhidmatan terakhir disediakan oleh Beijing Jinmeilin Investment Consulting Co., Ltd., yang diperoleh oleh ByteDance pada tahun 2018. Syarikat itu juga termasuk dalam penjualan ini.

“Tidak banyak tenaga atau wang yang dilaburkan dalam produk ini,” kata orang yang dekat dengan ByteDance. Stok Dolphin telah aktif selama empat tahun, tetapi jumlah pengguna aktif hariannya hanya sekitar 133,900.

Perniagaan saham Hong Kong dan AS ditaja jamin terutamanya oleh Squirrel Securities, yang diperbadankan di Hong Kong oleh ByteDance pada akhir 2019, sementara Star Securities dijadualkan ditubuhkan pada awal 2021. Yang terakhir ini belum digunakan secara aktif.

Beberapa penganalisis mengatakan ByteDance menjual perniagaan sekuriti untuk mematuhi pemeriksaan baru-baru ini oleh beberapa syarikat teknologi besar. “Perniagaan kewangan ByteDance pada masa akan datang akan memberi tumpuan untuk melayani pengguna dalaman,” tambah syarikat itu.

Lihat juga:Gaji pertama pekerja ByteDance setelah sistem kerja “minggu besar/kecil” dibatalkan, gaji mereka turun rata-rata 17%

ByteDance juga meninggalkan perniagaan pengurusan kekayaannya yang telah lama disiapkan selepas Festival Musim Bunga 2021. Pada masa yang sama, syarikat telah melancarkan perkhidmatan dalam talian untuk pembayaran ansuran dalam bidang e-dagang.