Syarikat gabungan Meituan melabur dalam Rong Semiconductor, menghantar modal berdaftar meningkat kepada 380 juta yuan

Menurut data dari platform pertanyaan perniagaan Tianyan Check, halaman pendaftaran industri dan komersial Rong Semiconductor (Ningbo) Co., Ltd. baru-baru ini mengalami banyak perubahan, menunjukkan bahawa modal berdaftarnya telah meningkat dari 232 juta yuan (35.937 juta dolar AS) menjadi 380 juta yuan.

Kuxun Interactive Technology Co., Ltd., Shenzhen Dragon Ball Equity Investment Fund Partnership (Limited Partnership), dan Ingenic Semiconductor Inc. baru ditambahkan sebagai pemegang saham.

Rakan kongsi Shenzhen Dragon Ball Equity Investment Fund Partnership (Limited Partnership) termasuk Tianjin Sankuai Technology Co., Ltd. dan Shenzhen Tencent Industrial Fund Co., Ltd. Tianjin Sankuai Technology Co., Ltd. adalah sekutu Meituan dan memegang lebih dari 82% Rong Semiconductor. Beijing Kuxun Technology Co., Ltd. dimiliki sepenuhnya oleh Xigua Limited, yang juga memegang 100% Shenzhen Meituan Technology Co., Ltd.

Lihat juga:BYD Semiconductor disenaraikan di GEM Bursa Saham Shenzhen

Rong Semiconductor ditubuhkan pada April 2021, dan wakil sahnya adalah Han Bing. Skop perniagaan utama syarikat adalah pembuatan peranti diskret semikonduktor dan produk litar bersepadu dan reka bentuk litar bersepadu.

Menurut laporan oleh media China Latepost pada 4 Ogos, Rong Semiconductor baru-baru ini menyelesaikan pusingan pembiayaan dengan tiga pelabur termasuk pengasas Sequoia, Meituan dan Weir Semiconductor.

Dilaporkan bahawa Meituan mempunyai tiga institusi pelaburan utama: Meituan, Meituan Dragon Ball, dan Meituan Exhibition Investment. Dari bulan Jun hingga September tahun ini, Meituan telah melabur dalam 5 syarikat cip.