Syarikat e-dagang runcit Missfresh mendedahkan salah perhitungan pendapatan

Missfresh, platform e-dagang runcit yang berpusat di China, baru-baru ini mendapati bahawa beberapa transaksi yang dilakukan oleh Jabatan Penghantaran Harian pada tahun 2021 menunjukkan ciri-ciri transaksi yang mencurigakan.

Syarikat itu mengatakan terdapat hubungan yang tidak didedahkan antara pembekal dan pelanggan, pelanggan yang berbeza, atau pembekal berkongsi maklumat hubungan yang sama, dan kekurangan maklumat logistik yang sepadan. Akibatnya, sejumlah pendapatan untuk tahun 2021 mungkin telah direkodkan secara tidak tepat dalam penyata kewangan Syarikat.

Menurut laporan kewangannya yang dinyatakan, pada tiga suku pertama 2021, pendapatan sebenar MissFresh adalah 157 juta yuan (AS $23.4 juta), 256 juta yuan dan 264 juta yuan lebih banyak daripada laporan syarikat yang dinyatakan sebelumnya. Di samping itu, dalam tempoh di atas, kos berlebihan masing-masing adalah 162 juta yuan, 265 juta yuan dan 272 juta yuan.

Missfresh mengatakan bahawa setiap pekerja di bahagian penghantaran keesokan harinya, yang bertanggungjawab untuk melakukan transaksi yang mencurigakan, telah mengundurkan diri sebelum tinjauan selesai. Ulasan itu tidak menemui bukti bahawa pihak pengurusan mengetahui transaksi yang mencurigakan pada masa itu. Syarikat juga telah menamatkan hubungannya dengan pembekal dan pelanggan yang mengambil bahagian dalam transaksi berisiko tinggi yang dikenal pasti.

Pada 25 Jun tahun lepas, Missfresh berjaya disenaraikan di Nasdaq pada harga terbitan $13 sesaham. Sebilangan besar pemegang saham Missfresh mempunyai latar belakang yang mengagumkan, termasuk institusi pelaburan terkenal seperti Tencent Investment, Jeneration Capital, CICC, dan Goldman Sachs, serta aset milik negara.

Namun, pada hari perdagangan terakhirnya, sahamnya diperdagangkan pada $0.414 sesaham. Pada bulan Mac tahun ini, beberapa media melaporkan bahawa Missfresh dipotong oleh pembekal kerana tunggakan sehingga 10 juta yuan.

Pada 2 Jun, Missfresh menerima notis dari Nasdaq bahawa ADS syarikat ditutup pada 30 hari bekerja pertama di bawah minimum $1.00 sesaham yang ditetapkan oleh peraturan penyenaraian pertukaran. Syarikat itu disediakan dengan tempoh pematuhan 180 hari kalendar.

Lihat juga:Missfresh menerima notis mengenai tawaran terendah Nasdaq