Syarikat e-dagang China beralih ke platform lain setelah larangan Amazon

Banyak syarikat e-dagang rentas sempadan China merancang untuk mengurangkan pergantungan mereka pada Amazon kerana peraturan yang semakin ketat, kata Persatuan E-dagang Merentas sempadan Shenzhen, seperti yang dilaporkan oleh Feng.com pada hari Khamis.

Sejak Mei, Amazon telah melarang banyak akaun pedagang China, yang mempengaruhi lebih daripada 50,000 pedagang China. Dianggarkan lebih 100 bilion yuan (AS$15.44 bilion) kerugian kewangan telah berlaku. Peruncit utama Shenzhen Youkeshu Technology menutup hampir 340 kedai dan membekukan dana 130 juta yuan dalam salah satu kes terburuk di mana Amazon menekan penjual domestik.

Amazon mengatakan alasan utama larangan tersebut adalah pelanggaran seperti “penggunaan ciri komen yang tidak betul”,” permintaan pengguna untuk komen palsu”, dan “manipulasi komen menggunakan kad hadiah”. Platform A.S. berkata dalam satu kenyataan pada bulan Jun bahawa “adalah perlu untuk melindungi hak pengguna dengan membuang pedagang pihak ketiga yang memanipulasi ulasan pengguna.”

Lihat juga:Monopoli Amazon mengambil syarikat China yang tidak terkawal

“Amazon tidak mungkin mengurangkan tindakan kerasnya terhadap komen berbayar yang tidak benar, memaksa pedagang e-dagang rentas sempadan China untuk mencari platform lain seperti AliExpress Alibaba dan eBay,” kata Wang Xin, ketua eksekutif Persatuan E-dagang Merentas sempadan Shenzhen.

Perniagaan e-dagang antarabangsa China telah menarik sejumlah besar pengguna untuk Amazon. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh syarikat perunding Marketplace Pulse, pedagang China menyumbang 75% pedagang baru di platform Amazon pada bulan Januari. Tahun ini, bahagian peniaga China di laman web Amazon AS meningkat dari 28% pada tahun 2019 kepada 63%.

Walaupun e-dagang rentas sempadan China menarik sebilangan besar pengguna, ia juga membawa beberapa amalan kawasan kelabu termasuk ulasan berbayar dan pertanian klik. Menurut orang dalam industri, adalah perkara biasa bagi peniaga China untuk mendapatkan pujian dengan memberikan kad diskaun atau hadiah kepada pembeli.