Syarikat cip YTMicro menerima ratusan juta yuan dalam pusingan pembiayaan A +

Pembangun semikonduktor China YTMicro mengumumkan pada 29 JulaiTelah menerima ratusan juta yuan dalam pusingan pembiayaan A +Pemegang saham yang ada, termasuk Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Investment Fund Partnership dan Xinmeng Capital, terus mengumpulkan pelaburan, sementara institusi baru seperti Jinbang Capital, BAIC Capital, Beijing Momentum (SPC), China Pan Asset Management, dan Yongxin Capital juga turut serta.

YTMicro, juga dikenali sebagai Cloud Atlas Semiconductor, adalah syarikat reka bentuk litar bersepadu yang memfokuskan pada cip kelas automotif. Ia ditubuhkan pada tahun 2020 dan menyelesaikan 5 pusingan pembiayaan hanya dalam dua tahun. Dalam pasukan pengasas, syarikat ini mempunyai pasukan produk kelas automotif yang lengkap dengan pengalaman hampir 20 tahun, dan membawa bakat dalam seni bina cip, IP, teknologi, pengeluaran besar-besaran, penjualan, dan rantaian bekalan.

Produk siri gred kereta pertama syarikat, YTM32B1L, boleh digunakan untuk pelbagai sensor, lampu, tingkap, tempat duduk, pintu belakang elektrik dan aplikasi lain. Ia telah ditetapkan oleh berpuluh-puluh OEM dan dihantar dalam kelompok. YTM32B1ME adalah produk siri M kelas kereta mewah kedua dengan pelbagai aplikasi. Pada masa ini, ia adalah satu-satunya produk MCU (unit mikrokontroler) kelas automotif yang dihasilkan secara besar-besaran yang memenuhi pensijilan dua faktor AEC-Q100 dan ISO26262 ASIL-B China.

Syarikat itu merancang empat siri produk utama: siri YTM32B1L, siri YTM32B1M, siri YTM32B1H dan siri YTM32Z1, yang bertujuan untuk merangkumi 90% fungsi aplikasi di lima bidang kenderaan utama secara beransur-ansur.

Lihat juga:Pembekal cip Gatesea menyelesaikan pusingan pembiayaan A

MCU adalah komponen utama elektronik automotif dan kawalan automotif, dan memainkan peranan yang sangat penting dalam pelbagai senario aplikasi automotif. Menurut data dari CITIC Securities, setiap kereta tradisional menggunakan lebih dari 70 MCU secara purata, sementara kereta pintar semasa menganggarkan bahawa setiap basikal menggunakan lebih dari 300 MCU. Menurut IC Insights, pasaran MCU automotif global akan mencapai 7.6 bilion dolar AS pada tahun 2021, dan CAGR (kadar pertumbuhan tahunan kompaun) dijangka mencapai 7.7% dalam lima tahun ke depan.