Syarikat cip pintar CIX memperoleh pembiayaan bernilai puluhan juta dolar

Cip pintar umum CIX, Mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan malaikat dan malaikat + berjumlah puluhan juta dolar, yang diketuai oleh Qiming Venture Partners dan diikuti oleh Sky9 Capital. Dana tersebut akan digunakan untuk mempercepat pengembangan produk dan pengembangan pasaran.

Ditubuhkan pada bulan Oktober 2021, CIX berkomitmen untuk mengembangkan sistem berdasarkan kecerdasan umum yang serasi dengan set arahan ARM, menyediakan penyelesaian sehenti yang mengintegrasikan cip dan kecerdasan umum. Syarikat ini mempunyai pengumpulan teknikal yang kuat dalam penyelidikan dan pembangunan teras CPU, SoC (System-on-Chip), pembangunan perisian stack penuh dan bidang lain.

Ron Cao, pengasas dan rakan pengurusan Sky9 Capital, mengeluarkan pernyataan berikut: “Baru-baru ini, seni bina generasi baru Apple M1, Nvidia Grace, Ampere dan ARM telah menunjukkan potensi prestasi ARM yang besar, dan juga memungkinkan kita melihat Peluang besar yang dihasilkan oleh CPU ARM. Sama ada di terminal berprestasi tinggi atau pusat data, CPU ARM boleh memberikan prestasi yang sama atau lebih tinggi daripada x86. Di samping itu, ia dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai senario dengan menyediakan integrasi sistem yang lebih baik… Pasukan CIX adalah pasukan teknikal teratas dan senior dengan pengalaman rata-rata lebih dari 20 tahun dalam industri ini. Ia mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai teknologi, produk, pasaran, dan ekologi.. Kami mempunyai keyakinan penuh terhadap pasukan kami dan percaya CIX akan menjadi peneraju industri. “

Pengasas CIX Sun Wenjian berkata: “Perkembangan cip pintar tujuan umum telah mencapai masa perubahan bersejarah. Di bawah dasar peneutralan karbon dan pelepasan puncak, dunia mempunyai harapan mendesak untuk pengiraan nisbah kecekapan tenaga yang tinggi. CIX diberi penghormatan untuk diiktiraf oleh industri dan banyak institusi pelaburan teratas sejak penubuhannya. Kami tahu bahawa kami mempunyai misi dan tanggungjawab sosial yang besar, dan kami akan berusaha untuk menjadi syarikat kelas pertama dalam industri perisikan umum. “

Lihat juga:Syarikat Chip WITINMEM melengkapkan pusingan pembiayaan B1 bernilai $32 juta

Pada peringkat awal, CIX akan memfokuskan pada pengkomputeran pintar umum yang dapat diterapkan pada semua terminal, seperti tablet kelas atas, komputer riba, desktop, AR, VR, dll. Di masa depan, CIX secara beransur-ansur akan menerobos hambatan penyelesaian yang ada dalam bidang meta-alam semesta, pengkomputeran tepi, pengkomputeran awan, dan pengkomputeran pintar umum berprestasi tinggi. Akhirnya, ia bertujuan untuk mewujudkan platform pengkomputeran yang berprestasi tinggi, berkuasa rendah, lengkap yang mengintegrasikan terminal, tepi, dan awan.