Syarikat Basikal Elektrik URTOPIA Mendapat Pembiayaan Pra-A Hampir $10 Juta

Jenama basikal elektrik URTOPIA mengumumkan pada hari JumaatPusingan pembiayaan Pra-A telah selesaiJumlah keseluruhan hampir AS $10 juta, yang diketuai bersama oleh rakan kongsi Lightspeed China dan DCM, dan Obsidian Capital berfungsi sebagai penasihat kewangan eksklusif. Pusingan dana ini akan digunakan untuk pengembangan pasaran, penyelidikan dan pengembangan teknologi dan tarikan bakat.

Ketua Pegawai Eksekutif URTOPIA Zhang Bo berkata: “URTOPIA adalah jenama teknologi yang baru muncul. Kami berharap dapat menggunakan produk inovatif untuk membantu pengguna kembali ke luar pada era pasca wabak.”

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2021. Dalam pembinaan jenama, syarikat itu menganjurkan “memberi inspirasi kepada semangat dan mengaktifkan kehidupan”. Syarikat itu percaya bahawa apabila gaya hidup rendah karbon semakin diterima oleh masyarakat arus perdana global, basikal elektrik dijangka menjadi pengangkutan generasi akan datang yang paling popular.

Badan basikal elektrik firma itu diperbuat daripada serat karbon dan beratnya hanya 13.5 kg. Pereka industri menyembunyikan bateri 350Wh di dalam basikal dan dimuatkan dengan motor roda 250W, yang boleh dicas selama 2.5 jam dan mempunyai jangka hayat bateri 100km.

Pengguna boleh membuka kunci basikal elektrik dengan meletakkan cap jari pada butang hendal kanan. Butang kawalan berada di sebelah kiri pemegang pintar, yang membolehkan pengguna menekan butang atas dan bawah untuk menyesuaikan kelajuan, gear dan mod menunggang, dan menekan butang kiri dan kanan untuk berputar pada jalur isyarat belok tanah ketika gelap. Apabila basikal elektrik mempunyai halangan di belakangnya, mereka dilengkapi dengan radar gelombang milimeter yang memberi amaran kepada pengguna dengan getaran yang dipancarkan melalui hendal.

Dari segi perisian, syarikat ini secara bebas mengembangkan sistem pengecaman suara dan interkoneksi data yang cerdas antara kereta, awan, dan APP. Syarikat ini juga mempunyai beberapa reka bentuk yang teliti untuk pengalaman pengguna, seperti membuka kunci jarak jauh, navigasi kereta, kawalan suara, pampasan tork pintar, perkongsian data gerakan, dan penjejakan jejak karbon.

Dalam tiga tahun kebelakangan ini, pasaran basikal elektrik global telah berkembang dengan ketara, melebihi AS $25 bilion pada tahun 2020. Di satu pihak, berkat promosi dasar global yang lebih hijau, basikal elektrik telah mendapat lebih banyak perhatian dan sokongan. Kemas kini piawaian nasional yang relevan di China mempromosikan pengembangan industri motosikal ke arah standardisasi, ringan dan kecerdasan.

Lihat juga:Hello Inc melancarkan dana pelaburan industri bernilai AS $471 juta

Sebaliknya, wabak pneumonia mahkota baru telah membuat orang lebih memperhatikan kesihatan dan senaman mereka sendiri. Basikal elektrik serupa dengan basikal tradisional dalam struktur asas, tetapi dapat memenuhi keperluan perjalanan jarak sederhana dan jarak jauh dengan bantuan sistem kuasa. Mereka mempunyai sifat perjalanan dan sukan, dan pengalaman mereka jauh lebih baik daripada basikal tradisional.