Syarikat aeroangkasa swasta China Yinhe Energy menyelesaikan ujian enjin roket

Galaxy Energy, syarikat pelancaran ruang swasta China, mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah dijalankanUjian berjaya dijalankanEnjin oksigen/minyak tanah cecair yang boleh digunakan semula Wilkin 50 tan yang dikembangkan sendiri.

Syarikat itu menyatakan bahawa operasi itu adalah ujian kuasa penuh pertama enjin Wilkin dan bertujuan untuk mengesahkan masa permulaan dan penutupan, kelayakan sistem dan strukturnya, dan koordinasi semua komponen. Semasa ujian dijalankan, enjin dan semua komponen tambahan berfungsi dengan normal mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Pembakaran stabil dan nyalaan keluar muncung cerah. Parameter utama adalah konsisten dengan nilai dikira yang diselaraskan. Apabila enjin dimatikan mengikut prosedur, keseluruhan operasi telah berjaya dilakukan.

Syarikat itu mengatakan bahawa hasilnya menandakan bahawa enjin oksigen/minyak tanah cecair yang paling kuat di sektor aeroangkasa komersial swasta China secara rasmi memasuki peringkat pembangunan kejuruteraan.

Enjin oksigen/minyak tanah cecair yang boleh digunakan semula dengan tujahan maksimum 50 tan Welkin telah dibangunkan secara bebas oleh syarikat aeroangkasa swasta. Ia juga merupakan enjin roket cecair tujahan tinggi pertama yang dihasilkan di China menggunakan teknologi pin ejector. Ia mempunyai keupayaan tujahan berubah-ubah dan merupakan pilihan terbaik untuk pendaratan menegak dan pemulihan roket cecair 200-300 tan.

Sebagai tambahan kepada teknologi penyuntik jarum, penjana gas konfigurasi unik multi-countercurrent eddy, pam dua sepaksi, dan reka bentuk bersepadu injap gabungan pelbagai fungsi yang digunakan oleh enjin Wilkin adalah yang pertama di China dan terkemuka di peringkat antarabangsa.

Lihat juga:Syarikat roket komersial China Galaxy Energy menyelesaikan pembiayaan 1.27 bilion yuan

Ujian yang berjaya memberikan sokongan untuk pengembangan kenderaan pelancaran cecair bersaiz sederhana “Pallas 1” dan meletakkan asas untuk model perniagaan Galaxy Energy.

Galaxy Energy adalah syarikat swasta pertama di China yang berjaya melancarkan roket ke orbit secara berterusan, dan juga syarikat swasta pertama di China yang memasuki orbit segerak solar sejauh 500 kilometer dan mencapai pelancaran komersial berbilang bintang dengan satu anak panah.