SVOLT mengumumkan prototaip bateri keadaan pepejal berasaskan 20Ah sulfida

SVOLT mengumumkan pada 19 JulaiMakmal baterinya mengembangkan prototaip bateri semua-pepejal berasaskan 20Ah sulfida pertama di China. Bateri mempunyai ketumpatan tenaga sehingga 350-400 watt-jam/kg dan telah lulus eksperimen seperti akupunktur dan kotak panas 200°C. Selepas pengeluaran dan aplikasi berskala besar, kenderaan elektrik boleh mencapai jarak pelayaran lebih dari 1,000 kilometer.

Tidak seperti bateri polimer lithium-ion dan lithium-ion yang biasa digunakan pada masa ini, bateri keadaan pepejal meningkatkan ketumpatan tenaga bateri litium dengan ketara dengan menggunakan elektrod pepejal dan elektrolit, dan bukannya elektrolit bateri litium sebelumnya.

(Kredit gambar: SVOLT)

Bateri keadaan pepejal mempunyai ciri-ciri mekanikal dan kimia elektrolit yang lebih stabil, dan sangat meningkatkan kehidupan statik dan kitaran. Bateri ini mampu menahan perubahan suhu yang drastik dengan kuasa nyahcas kekal antara -50°C hingga 200°C. Oleh itu, mereka dapat mengurangkan masalah pengurangan kapasiti bateri pada musim sejuk. Ketumpatan tenaga telah meningkat dengan ketara dan dijangka mencapai 2 hingga 10 kali ganda daripada bateri lithium ternary semasa.

Lihat juga:Ganfeng Lithium dan SVOLT Mencapai Kerjasama Strategik

Menurut data bulanan dari China Automotive Power Battery Industry Innovation Alliance, pada bulan Jun, pengeluaran bateri kuasa China berjumlah 41.3GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 171.7% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 16.1%. Secara khusus, CATL menduduki tempat pertama dalam jumlah pemuatan, menyumbang 49.6%, dan SVOLT menduduki tempat ketujuh, menyumbang 2.11%.

Pada 23 Jun, CATL melancarkan produk teknologi CTP generasi ketiga-Kirin Battery, dan mengumumkan bahawa ia akan dihasilkan secara besar-besaran tahun depan. Kirin Battery meningkatkan kecekapan integrasi sistem bateri kepada 72%, dan meningkatkan ketumpatan tenaga sistem kepada 255Wh/kg dalam jarak 1000km.