Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan disiarkan ke seluruh dunia melalui Alibaba Cloud

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa memilih Alibaba Cloud pada hari Khamis sebagaiPembekal eksklusif perkhidmatan awan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, membawa lebih daripada 6,000 jam siaran hebat kepada berbilion penonton di seluruh dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif Perkhidmatan Penyiaran Olimpik Yiannis Exarchos (Yiannis Exarchos) mengatakan dalam wawancara bahawa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan berlangsung sekitar 1,000 jam dan akan disiarkan dalam format definisi ultra tinggi 4K untuk pertama kalinya. Beberapa acara terpenting bahkan akan disiarkan dalam format 8K baru.

Ketersediaan siaran seperti itu juga akan memudahkan wartawan yang terkena wabak dan tidak dapat mengunjungi acara sukan secara langsung. Penyiaran tradisional memerlukan stesen TV untuk menyediakan van siaran satelit, dan juga untuk menubuhkan talian khusus rangkaian di tempat kejadian. Penyiaran melalui awan membolehkan stesen televisyen global menerima isyarat langsung di awan. Penyiar dan platform pemprosesan video pendek akan menjadikan keseluruhan prosesnya jauh lebih mudah sehingga media dapat disiarkan secara langsung dari jarak jauh dan membuat gabungan sorotan mereka sendiri.

Platform penyiaran awan telah melalui persiapan selama empat tahun. Perkhidmatan Penyiaran Olimpik dan Alibaba Cloud mengumumkan pelancaran OBS Cloud pada tahun 2018 dan pertama kali digunakan pada Sukan Olimpik Tokyo 2021. Sejak itu, sistem ini telah dinaik taraf untuk membolehkan penyiaran serentak saluran siaran langsung HDTV dan siaran langsung dalam talian di awan.

Di samping itu, siaran di awan akan memberikan suapan global pengalaman dan kandungan yang menarik dan mendalam pada lebih banyak skrin. Alibaba akan memberikan pandangan masa nyata dan visualisasi overlay, bersama dengan pemutaran masa nyata 360 darjah.

Lihat juga:Douyin bekerjasama dengan NBCUniversal untuk Sukan Olimpik Beijing

Alibaba Cloud baru-baru ini menyelesaikan pusingan akhir ujian rangkaian global. Di samping itu, Alibaba Cloud juga telah menambahkan saluran rangkaian awan eksklusif untuk stesen TV di Rusia, Brazil, Mexico, Jepun dan tempat-tempat lain untuk memastikan penghantaran kandungan 4K/8K berkualiti tinggi jarak jauh dan mengurangkan kelewatan sebanyak 30%.