Su Jing meletak jawatan sebagai ketua Bahagian Produk Memandu Pintar Huawei

Pada hari Rabu, Huawei mengesahkan bahawaSu Jing, tokoh utama dalam bahagian produk pemanduan pintarnya, telah meninggalkan syarikat itu. Su pernah menjadi pengarah penyelesaian pemanduan autonomi Huawei (ADS), ketua arkitek terminal Huawei, dan ketua bahagian produk pemanduan pintar Huawei. Dia membantu mengembangkan seni bina cip DaVinci AI Huawei dan mempromosikan ujian jalan pemanduan autonomi ADS Huawei dari BAIC Arcfox Alpha S.

Sebenarnya, pada bulan Julai 2021, Huawei mengeluarkan pernyataan yang menyatakan bahawa Su Jing telah dihapus kerana membuat komen yang tidak sesuai mengenai teknologi pemanduan autonomi Tesla pada Persidangan Kecerdasan Buatan Dunia 2021 (WAIC 2021). Huawei menyatakan bahawa ia telah memutuskan untuk “menyingkirkan Su Jing dari jawatan pengarah bahagian produk pemanduan pintar. Su akan memasuki pasukan simpanan untuk latihan dan pengedaran.”

“Ucapan tidak wajar” merujuk kepada ucapan Soo di WAIC 2021. Sue telah mendakwa Tesla Motors “membunuh orang”, merujuk kepada masalah sistem autopilot yang mempengaruhi kenderaan syarikat, yang telah dilaporkan dalam berita pada masa itu.

Sebelum ini dilaporkan Soo akan menyertai NIO, namun dia sendiri menafikannya di WeChat pada Julai lalu.

Selepas kejadian itu, Huawei mengeluarkan dokumen dalaman untuk menyingkirkan Su Qing dari jawatan ketua bahagian produk pemanduan pintar. Bian Honglin, bekas ketua pegawai teknologi Huawei Consumer BG, menggantikan Su sebagai ketua pegawai teknologi penyelesaian kereta pintar BU. Wang Jun berkhidmat sebagai presiden barisan pengeluaran penyelesaian pemanduan pintar Huawei.

Lihat juga:Huawei menyesuaikan pengurusan, Ding Yun melantik presiden BG korporat

Pada masa yang sama, dengan Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Consumer Business Group (BG), yang juga bertugas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Smart Car Solutions BU, banyak eksekutif Huawei Consumer BG juga telah dipindahkan ke unit tersebut.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat beberapa perubahan personel di jabatan pemanduan autonomi Huawei. Banyak pengurus, termasuk Chen Qi, mantan pengarah jabatan R&D pemanduan autonomi, dan She Xiaoli, ketua pakar keselamatan fungsional Huawei Smart Car Solutions BU, telah mengundurkan diri dan bergabung dengan Zeekr, NIO dan syarikat kereta lain. Huawei belum bertindak balas terhadap pemergian tersebut.