Stesen pengisian dan penggantian bateri gabungan NIO dan Shell dibuka di Xiamen

Stesen Xiamen Tongan ShellStesen pengisian dan penggantian bateri bersepadu pertama di negara ini yang dibina bersama oleh NIO dan Shell secara rasmi mula beroperasi pada 1 Ogos. Kemudahan ini mempunyai stesen pertukaran bateri generasi kedua dan dua cerucuk pengecasan super 180kW. NIO dan Shell juga bekerjasama dalam tenaga kenderaan elektrik.

Pembuat kenderaan elektrik China Neo mengumumkan pada 25 November 2021Perjanjian kerjasama strategik ditandatangani dengan ShellKedua-dua pihak akan bekerjasama dalam bidang tenaga kenderaan elektrik pada skala global.

NIO dan Shell merancang untuk memasang 100 stesen pertukaran bateri di China menjelang 2025 dan mengendalikan stesen perintis di Eropah mulai 2022, menurut perjanjian itu. Rangkaian pengecasan Shell di Eropah akan tersedia untuk pengguna NIO.

NIO dan Shell akan terus meneroka lebih banyak peluang kerjasama dalam pengurusan aset bateri, pengurusan armada, sistem keahlian, perkhidmatan pengecasan rumah, dan pengembangan teknologi pengecasan dan pertukaran bateri canggih. Kedua-dua syarikat akan berusaha untuk membina kemudahan pengecasan di China.

Pada bulan April tahun lalu, NIO menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan China Petroleum and Chemical Corporation. Di samping itu, pada bulan November tahun lepas, stesen pertukaran bateri generasi kedua pertama NIO dan China National Petroleum Corporation dilancarkan secara rasmi. Dalam kerjasama dengan Shell, selain membangun stesen pertukaran bateri di China, yang lebih penting, menyebarkan perkhidmatan pertukaran bateri di luar negara.

Lihat juga:NIO merancang untuk melancarkan jenama baru untuk pasaran rendah

Pada 28 Jun 2018, firma itu membuka perkhidmatan boot satu klik NIO Power, yang juga bermaksud bahawa NIO Power secara rasmi membuka perkhidmatannya kepada pengguna NIO. Menurut statistik, 52.3% daripada jumlah kuasa pengguna NIO berasal dari pertukaran kuasa, 24.2% berasal dari pengisian tiang, 0.9% berasal dari bekalan kuasa satu kunci, dan 11.4% berasal dari pengisian dalam perjalanan.

NIO mendedahkan bahawa dari akhir tahun ini hingga awal tahun depan, kemudahan penjanaan kuasa baru seperti cerucuk pengecasan ultra cepat yang disejukkan dengan cecair dengan kekuatan puncak 500kW dan arus puncak 650A dan stesen pertukaran bateri generasi ketiga akan dilancarkan berturut-turut. Dilaporkan bahawa kapasiti stesen penggantian bateri generasi ketiga akan lebih besar, kecekapan penggantian bateri akan lebih tinggi, dan model dan jenis bateri yang serasi juga akan lebih luas. NIO akan menyelesaikan penyelidikan dan pengembangan stesen pertukaran bateri generasi ketiga, dan kerja ujian yang berkaitan sedang dijalankan. Stesen generasi ketiga dijangka akan dikeluarkan dalam tempoh enam bulan.