Stesen pengecasan super bersepadu pertama Tesla di China untuk penyimpanan dan pengecasan tenaga mendarat di Lhasa

Pada hari Rabu, Tesla China mengadakan sidang media untuk mengumumkan penyelesaian rasmi stesen pengecasan super pertama yang mengintegrasikan penyimpanan dan pengisian tenaga di Lhasa, “Sunshine City”. Stesen pengisian dapat mengubah tenaga suria menjadi elektrik tanpa gangguan, memenuhi keperluan tenaga kereta Tesla ketika melakukan perjalanan di Tibet.

Dengan tema “Sunshine Clean Travel”, persidangan ini merangkumi nilai-nilai Tesla mengenai perlindungan alam sekitar dan penggunaan tenaga lestari.

Perlindungan alam sekitar telah menjadi cabaran utama abad ini. Dengan perkembangan pesat ekonomi dunia, pembangunan sumber tenaga baru dan pengurangan pencemaran telah menjadi keutamaan.

Lokasi geografi khas Lhasa adalah sebab mengapa Tesla memilih untuk membina stesen pengecasan super di sini. Lhasa terletak pada ketinggian 3650 meter dan mempunyai purata cahaya matahari tahunan 3000+ jam. Ia adalah salah satu bandar dengan purata cahaya matahari terpanjang di negara ini.

Stesen pengecas super Tesla terdiri daripada sistem fotovoltaik solar, sistem penyimpanan tenaga Tesla, dan cerucuk pengecasan super Tesla. Sistem fotovoltaik solar boleh bertindak balas terhadap pelbagai situasi dan terus menukarkan tenaga solar ke dalam tenaga elektrik. Sistem penyimpanan tenaga digunakan terutamanya untuk menyimpan tenaga elektrik untuk mencapai penyimpanan dan penggunaan kitaran kuasa yang cekap. Stesen pengecasan digunakan untuk menghantar tenaga elektrik untuk mengecas kenderaan.

Lihat juga:Tesla untuk melancarkan barisan supercharger terpanjang di China

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla (Tesla) Elon Musk telah lama berpendapat bahawa tenaga suria akan menjadi sumber tenaga bersih utama bagi manusia pada masa akan datang: “Ini adalah reaktor peleburan nuklear di mana-mana yang tergantung di langit, dan walaupun anda tidak melakukan apa-apa, ia ada di sana, menyala tepat pada waktunya setiap hari dan mengeluarkan tenaga yang luar biasa”.

Tesla telah bereksperimen dengan tenaga suria. Tesla telah mengumumkan pelancaran bahagian “Tesla Energy” di China. Produknya merangkumi bateri Powerwall dan sistem atap suria, mewujudkan rangkaian ekologi kitaran tenaga bersih “penggunaan, penyimpanan, dan penggunaan semula” tenaga suria. Pada masa yang sama, Tesla telah melancarkan rangkaian kemudahan penyimpanan tenaga dan puluhan ribu peralatan pengecasan yang meliputi grid kuasa global, yang membolehkan lebih banyak pengguna merangkul tenaga bersih.

Haida telah menandatangani kontrak perolehan dengan Tesla untuk membekalkan meterai bumbung fotovoltaik. Ipling Material Technology menyatakan di platform sosial bahawa syarikat itu adalah syarikat domestik pertama yang mengeksport pelbagai bahan penyimpanan tenaga, dan produknya telah digunakan dalam projek Tesla Powerwall.

Pada Q4 tahun 2020, kapasiti solar terpasang syarikat adalah 86 MW, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 59%. Sumber yang relevan mengatakan bahawa bumbung solar Tesla dijangka memasuki pasaran Eropah dan Kanada akhir tahun ini. Namun, pada bulan April, beberapa pengguna membatalkan pesanan kerana Tesla menaikkan harga produknya dengan ketara.