Stesen B platform pembuatan audio dan video Cina tidak dapat diakses buat sementara waktu kerana kegagalan bilik komputer

Stesen BMesej dikeluarkan pada hari Rabu pagi yang mengumumkan bahawa bilik pelayannya tidak berfungsi, menjadikan laman web ini tidak dapat diakses. Pasukan teknikal syarikat telah memeriksa dan memperbaiki masalah, dan perkhidmatan kini kembali normal.

Halaman web dan terminal mudah alih “Station B” tidak dapat diakses, yang dengan cepat menarik perhatian netizen. Hashtag “Stesen B tidak dapat diakses” dengan cepat mendahului senarai topik hangat di Weibo. Tambahan pula, disebabkan kegagalan pelayan, harga saham syarikat jatuh untuk sementara waktu.

“Saya fikir ada masalah dengan WiFi telefon saya. Saya menyahpasang dan memasang semula, tetapi masih tidak berfungsi. Kemudian saya melihat topik hangat di Weibo,” kata seorang.

Menjelang 2:15 pagi hari Rabu, pelbagai fungsi stesen B kembali normal.

Pandaily sebelum ini melaporkan bahawa Chen Rui, ketua dan CEO stesen B, mengatakan pada ulang tahun ke-12 penubuhan platform pada 26 Jun bahawa MAU rata-rata stesen B mencapai 223 juta, di mana pengguna berusia 35 tahun ke bawah menyumbang lebih dari 86%.

Lihat juga:Chen Rui, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Stesen B, menyampaikan ucapan ulang tahun ke-12

Dari segi jumlah pencipta kandungan, pada suku pertama, stesen B mempunyai 2.2 juta pemilik UP aktif setiap bulan, dan rata-rata 7.7 juta video dibuat setiap bulan. Laporan suku tahunan juga menunjukkan bahawa pendapatan stesen B dalam tempoh tersebut mencapai 3.9 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 68%, sementara kerugian bersih 905 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 67.9%.

Tidak jelas sama ada kegagalan larut malam di Stesen B mempengaruhi prestasi syarikat di pasaran saham A.S., di mana sahamnya turun sebanyak 3.26 peratus. Pada akhirnya, syarikat ditutup dengan kenaikan 3.18% pada hari itu.

Stesen B kini merupakan laman streaming video terkemuka di China, yang terkenal dengan ciri “barrage” (“ulasan barrage “dalam bahasa Cina), yang membolehkan pengguna menyiarkan dan melihat komen menyentuh yang dipaparkan secara langsung di atas kandungan video. Platform ini bermula sebagai laman web untuk membuat dan berkongsi kandungan ACG (animasi, komik, dan permainan), dan kini telah berkembang menjadi komuniti budaya dan laman video yang sangat tertumpu untuk generasi muda China.

Lihat juga:Stesen B Hong Kong mengeluarkan laporan kewangan suku pertama selepas penyenaraiannya

Pada 28 Mac 2018, Stesen B secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Nasdaq dengan kod perdagangan “bili”.

Menurut statistik dari 21st Century Business Herald, sejak penyenaraiannya di Amerika Syarikat pada tahun 2018, stesen B telah mengumpulkan lebih dari 18.435 bilion yuan dalam pembiayaan.

Sehingga Mac tahun ini, B Station telah mengumpulkan 8 pusingan pembiayaan utama di pasaran utama, dengan jumlah lebih dari AS $1 bilion. Pelabur strategik terkenal, termasuk Tencent, Alibaba, Sony, IDC dan syarikat lain.

Nilai pasaran stesen B ketika disenaraikan hanya 3.2 bilion dolar AS. Saham memuncak pada $157.66 sesaham pada 11 Februari, hampir 13 kali lebih tinggi daripada ketika ia dibuka, sementara nilai pasaran keseluruhannya melebihi $50 bilion.