Stesen B mengumumkan sembang tahunan peluru 2021: “Po Fangle”

Stesen B komuniti video untuk generasi muda China diumumkan pada hari IsninIstilah “Po Fang Le” (secara harfiah diterjemahkan sebagai “ini melanggar pertahanan saya”)Ini adalah “Station B Bullet Chat 2021”.

Bullet Chat, fungsi komen langsung pertama di stesen B, telah menjadi bahagian yang sangat diperlukan dalam pengalaman menonton video. Dengan lebih daripada 267 juta pengguna aktif bulanan, syarikat itu juga mengumumkan bahawa ia telah mencapai tonggak 10 bilion sembang peluru.

Istilah “Pofangle” asalnya berasal dari dunia permainan. Pemain menggunakan istilah ini apabila mereka diserang dan pertahanan mereka telah dipatahkan. Perkataan itu, serupa dengan frasa bahasa Inggeris, “Ini benar-benar mendapat saya” atau “Saya terkejut,” kini telah melampaui dunia permainan sebagai kata kunci yang digunakan oleh orang muda untuk menyatakan bahawa sesuatu membuat mereka rapuh secara emosional atau terkejut dengan perasaan yang kuat. Contohnya adalah ketika seseorang sangat terharu dengan kisah yang menyentuh hati atau merasa tidak berdaya di bawah tekanan yang luar biasa.

Netizen menggunakan kalimat kegemaran dalam sembang “Po Fangle”,” Ini benar-benar memikat saya “untuk menyatakan
Sesuatu yang membuatkan mereka berasa rapuh secara emosi(Sumber gambar: Stesen B)

Bullet Chat “Pofangle”   Banyak video yang terpampang di Stasiun B, mulai dari momen-momen menyentuh dalam kehidupan sehari-hari masyarakat hingga peristiwa besar yang terjadi di negara ini. Pengguna menghantar sembang peluru dalam pelbagai situasi. Sembang seorang guru yang mengajar kelas terakhir sebelum meninggalkan pekerjaan dapat dilihat dalam sebuah video; Seorang lagi atlet yang bertanding di Olimpik Tokyo; Dan pasukan penyelamat yang menyelamatkan warga yang terperangkap dalam banjir Henan.

Sun Ping, timbalan pengarah Institut Kewartawanan dan Komunikasi Akademi Sains Sosial China, berkata: “Populariti istilah’Bafang Le’ mencerminkan peningkatan belas kasihan generasi muda China.” “Sembang khas ini dengan jelas menunjukkan bagaimana orang muda mempunyai semangat emosi dan resonansi budaya.”

Lihat juga:Stesen B mendapat lesen pembayaran, dan pemerolehan platform komik asli sangat pelik

Ini adalah tahun kelima berturut-turut bahawa Stesen B telah mengumumkan “Bullet Chat of the Year”. Pemenang 2020 adalah My Youth Comeback   (Cina “Ye Qing Hui”  ) , kalimat ini menyatakan nostalgia untuk masa mudanya. “AWSL,” yang hanya mengatakan “Ini membunuh saya” dalam bahasa Cina   Cara, yang berada di kedudukan pertama pada tahun 2019. Ungkapan ini sering digunakan ketika melihat video yang sangat comel atau mengujakan. Bullet Chat yang memenangi anugerah 2018, “Real”, menyatakan bagaimana pengguna melihat situasi yang kelihatan lebih dekat dengan pengalaman kehidupan sebenar mereka sendiri.