Stesen B mengeluarkan respons terhadap dugaan plagiarisme VTuber rasmi

Seorang pengguna platform microblogging China Weibo menyiarkan catatan pada hari Rabu yang mendakwa bahawa VTuber yang dirancang oleh rakannya, atau pita langsung maya yang menggunakan grafik komputer dan teknologi gerakan masa nyata, disalin oleh akaun e-sukan rasmi Station B. Setelah berunding berulang kali, netizen mengaku hanya mendapat jawapan “sombong” dari firma itu. Di samping itu, video perlindungan kepentingan pengguna dihapus oleh platform, jadiDia tidak mempunyai pilihan selain blog untuk cuba mempertahankan haknya.

Mengenai jawatan,Respons e-sukan stesen BWajah Vtubernya, “Ranran_Ranoca”, memang sangat mirip dengan wajah Vtuber yang lain. Selepas pengesahan, lukisan itu disahkan digunakan oleh pengendali “RANRAN_RANOCA”. Syarikat itu telah menegur pengendali dan memintanya untuk berhenti menggunakan gambar dengan segera. Ia juga mengakui bahawa syarikat itu melakukan pengauditan terhadap Vtuber, yang membantu menyebabkan kejadian itu. Di masa depan, sistem tinjauan yang lebih ketat akan diseragamkan dan dirumuskan untuk menjaga keaslian sebanyak mungkin untuk mengelakkan kejadian seperti itu.

vtuber
(Sumber gambar: Weibo)

Stesen B kemudian meminta maaf secara rasmi kepada Vtuber dan sekutunya Gretia dan Vdproject yang tersinggung. Di samping itu, syarikat itu berkata ia akan terus aktif berkomunikasi dengan mereka untuk menangani sebarang perkara susulan.

Stesen B mengakui bahawa pengendali yang berkomunikasi dengan pencipta pada peringkat awal mempunyai ucapan yang tidak betul dan secara langsung bertanggungjawab atas kejadian itu. Pampasan yang berkaitan dengan prestasi untuk pengendali stesen B akan dipotong, begitu juga ketua pengurusan Vtuber. Mereka akan ditegur secara dalaman di dalam syarikat.

Vtuber biasanya merujuk kepada streaming langsung maya di platform video yang merangkumi Youtube dan B berdiri di dalamnya. Pengguna boleh menyegerakkan tindakan dan ekspresi mereka ke gambar maya dalam masa nyata melalui perisian penghantaran langsung maya VUP untuk mencapai pengalaman interaktif maya masa nyata. Perisian ini didasarkan pada enjin Unity3D dan teknologi seperti penangkapan gerakan, penangkapan muka, dan rendering masa nyata.

Lihat juga:Stesen B e-sukan memulakan pembiayaan 180 juta yuan

Perisian ini dapat merealisasikan penyegerakan masa nyata kening, mata, mulut dan perincian lain dari orang fizikal melalui kamera web. Ia mempunyai pelbagai antara muka dinamik terbina dalam untuk menangkap data tindakan masa nyata manusia dan menghasilkan imej maya.