Stesen B melancarkan “kereta kuning kecil” untuk memberi kuasa kepada pengguna untuk berbelanja sambil menonton siaran langsung

Eksport Media Cina36krSelasa melaporkan bahawa ia telah dipelajari dari sumber bahawa Stesen B sedang bersedia untuk melancarkan ciri “kereta kuning kecil” di saluran siaran langsungnya. Ciri ini akan membolehkan pengguna membeli barang sambil menonton siaran langsung.

Orang itu mengatakan bahawa stesen B telah berunding dengan beberapa syarikat muat naik dan jenama dan pada dasarnya menyelesaikan kumpulan pelaburan pertama. Syarikat akan melakukan ujian A/B dalam beberapa minggu ke depan dan akan mendedahkan ciri tersebut dalam seminggu. Stesen B akan menyediakan lalu lintas dan menyokong pemuat naik yang pertama kali mencuba siaran langsung komersial.

Sumber lain mengesahkan bahawa pelancaran kereta kuning kecil itu masih dalam ujian alpha berskala kecil.

WalktheChat memetik data yang dikeluarkan oleh Kantar China yang memetik bahawa semasa perang e-dagang Double Eleven di China tahun ini, perniagaan siaran langsung mengatasi membeli-belah PC untuk menjadi saluran membeli-belah kedua terbesar. Walau bagaimanapun, Stesen B selalu berhati-hati dengan perniagaan siaran langsung dan belum mengatur proses membeli-belah berbayar di ruang siaran langsungnya. Tuan rumah syarikat bergantung terutamanya pada iklan video, ganjaran penonton, dan insentif platform untuk menjana wang.

Pelancaran kereta kuning kecil menunjukkan bahawa stesen B secara beransur-ansur menerima penjualan siaran langsung. Pada bulan September tahun ini, Stesen B melakukan ujian komersial siaran langsung dengan pengunggah dan tuan rumah dalam beberapa bidang yang berbeza, seperti Liangfeng Kaze dan Xie Anran.

Stesen B dijangka secara beransur-ansur melonggarkan sekatan terhadap kategori produk dan corak penggunaan. Sehingga akhir bulan November,Stesen B membayar harga yang besar untuk mendapatkan kebenaran pembayaran, menyiratkan bahawa syarikat akan meningkatkan platform pemprosesan transaksi dalamannya.

Walaupun ahli stesen B hanya boleh membeli produk 2D atau tiket persembahan, pengguna stesen B masih menunjukkan daya beli yang kuat. Q3 tahun ini,Pendapatan dari e-dagang dan perniagaan lainStesen B mencapai 730 juta yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 78%.

Selain perdagangan siaran langsung, Stesen B juga telah melakukan jalan dalaman lain dalam bidang e-commerce. Pada tahun 2018, Stesen B bekerjasama dengan Alibaba untuk melancarkan “Program Ganjaran”, di mana pengunggah dapat memilih produk tertentu dan kemudian mengaitkannya dengan video mereka. Selepas peminat membeli barang dan mengesahkan resit, pemuat naik akan menjana keuntungan.

Lihat juga:Stesen B kini menyokong video kesetiaan ultra tinggi 8K

“Program Ganjaran” menghendaki pengunggah mempunyai lebih daripada 1,000 peminat, memuat naik kandungan asli dalam 30 hari terakhir, dan lulus pengesahan nama sebenar. Semua barang yang berkaitan dengan pemuat naik akan datang dari Taobao, dan stesen B akan berkongsi pendapatan. Stesen B akan menarik 50% untuk pemuat naik individu dan 40% untuk organisasi MCN dengan perjanjian perniagaan

Pada tahun 2020, Stesen B berhasrat untuk meningkatkan “Program Ganjaran” dan meletakkan pautan produk secara langsung di sudut kanan bawah ruang siaran langsung dalam bentuk beg membeli-belah. Setelah mengklik pautan, pengguna akan dibawa ke pautan Taobao untuk menyelesaikan pesanan. Walau bagaimanapun, ternyata peningkatan ini terhad kepada ujian alpha dan tidak digunakan secara meluas.