Stesen B melancarkan fungsi’tanpa halangan’

Pada hari Isnin, gergasi media streaming ChinaStesen B melancarkan pelbagai ciri untuk membantu pengguna yang mungkin memerlukan bantuan menggunakan platform. Ciri-ciri ini termasuk ciri-ciri baru untuk orang kurang upaya seperti buta warna dan cacat pendengaran.

Di antara ciri-ciri ini, pengoptimuman penglihatan warna direka khusus untuk orang yang mempunyai tahap buta warna tertentu. Dengan ciri baru ini, skrin akan menyesuaikan nada supaya orang-orang ini dapat membezakan warna dengan lebih baik. Pada masa yang sama, ciri naratif adaptif disediakan untuk orang cacat penglihatan, yang akan membolehkan pengguna menceritakan kepada mereka kandungan pelbagai elemen laman web.

Ciri sarikata pintar baru adalah terutamanya untuk orang kurang upaya pendengaran. Untuk video tanpa sari kata, pengguna dapat mengaktifkan pilihan sari kata pintar, dan sistem akan menggunakan pengecaman suara AI untuk menghasilkan sari kata secara automatik.

Di samping itu, Stesen B bekerjasama dengan Yayasan Orang Kurang Upaya China (CFDP) untuk merekrut kakitangan untuk menguji ciri “kebolehaksesan” baru ini. Pengguna ini akan bertanggungjawab untuk mengenal pasti kekurangan ciri semasa dan memberi maklum balas mereka. Di samping itu, rekrut perlu mengumpulkan cadangan di sekitar netizen dan berkomunikasi secara berkala dengan pasukan R&D kebolehaksesan stesen B.

Lihat juga:Stesen B melancarkan avatar seni digital “Gerde”

League of Legends melancarkan bilik siaran langsung e-sukan bebas halangan pertama di China semasa S11. Sejak itu, Stesen B telah berkomitmen untuk pembinaan tanpa halangan dan mengendalikan platform kepada sebanyak mungkin orang.

Pada 9 November 2021, Stesen B dan 8 institusi termasuk Akademi Teknologi Maklumat dan Komunikasi China (CAICT) bersama-sama mengumumkan penubuhan “Teknologi Kebolehaksesan Maklumat dan Kumpulan Kerja Harta Intelek Terbuka” dan menandatangani “Teknologi Kebolehaksesan Maklumat dan Hak Harta Intelek Terbuka Pernyataan Bersama.