Stesen B bertindak balas terhadap kakitangan HR yang memfitnah pengguna teras

Sebuah video yang menceritakan kisah inspirasi seorang penduduk kampung yang sukar dilumpuhkan sebagai remaja telah menjadi viral di media sosial China setelah catatan berusia satu tahun oleh blogger Boirot Manatee. Menurut laporan, seorang pekerja sumber manusia di stesen B memanggil pengguna teras platform “pecundang dalam hidup”. Pada 2 Ogos, stesen B secara rasmi bertindak balasMedia domestik, mengatakan bahawa dia sangat marah dengan komen penemuduga. Selepas siasatan dalaman, pewawancara sumber manusia dipecat pada akhir tahun lalu, dan syarikat itu berkata ia akan mengukuhkan pengurusan dan mengucapkan terima kasih kepada pengawasan.

Lihat juga:Mata wang maya berdasarkan kemalangan video “paman kedua” China

Blogger itu sebelum ini menyiarkan perbualan antara rakannya dan pekerja sumber manusia di Stesen B ketika mereka melamar pekerjaan di syarikat itu. Semasa wawancara, HR bertanya, “Adakah anda biasanya menghantar komen peluru dan komen (biasa) ketika anda menonton video kami”? Pencari kerja menjawab tidak. HR melanjutkan, “Kemudian anda bukan pengguna utama kami, dan idea dokumentari anda bagus dan berperikemanusiaan, tetapi adakah anda tahu jenis pengguna utama kami? Orang yang kalah dalam hidup”. Sehingga 3 Ogos, catatan Weibo ini telah di-retweet 18,000 kali dan mendapat 113,000 suka.

Di bahagian komen pos, akaun rasmi dokumentari stesen B menjawab: “Terima kasih atas kritikan dan maklum balas anda. Pada masa ini, kami telah memulakan siasatan dalaman. Saya harap anda akan memberi kami maklumat yang lebih spesifik melalui mesej langsung untuk membantu kami mengetahui fakta secepat mungkin. Setelah masalah itu didapati benar, kami akan menangani kakitangan yang berkaitan dengan serius.”

2 Ogos,Blogger Post Reply Again, berkata: “Akaun dokumentari stesen B rasmi telah bercakap dengan saya, dan saya juga telah menjawab, dan belum ada tindak lanjut. Kejadian itu berlaku lebih dari setahun yang lalu, dan HR yang terlibat mungkin telah mengundurkan diri. Kami tahu perkara-perkara yang sukar sekarang dan kami tidak mahu sebarang kerjaya peribadi terjejas secara negatif oleh jawatan saya. Saya perhatikan dari penerusan dan komen pengguna lain bahawa dalam proses pengambilan stesen B, insiden seperti itu bukan sekadar kes. Tidak ada gunanya hanya mengenal pasti seseorang dan memarahinya. “