STEPVR melancarkan “GATES01”: produk peringkat kemasukan pertama untuk meta-alam semesta

Syarikat perkhidmatan teknologi VR STEPVR dikeluarkanGates01, produk peringkat permulaan pertamanya untuk meta-alam semestaKhamis. Produk ini menggunakan “sistem gerakan omnidirectional” yang unik, yang membolehkan pengguna berjalan, bergerak, menyentuh dan merasakan objek dalam ruang yang tidak terhingga, tetapi hanya meliputi kawasan seluas 2 meter persegi.

Dalam sidang media dalam talian, pengasas dan presiden STEPVR Cheng Kwok bercakap mengenai matlamat syarikat, dengan mengatakan, “Daripada menunjuk dan mencucuk pad dan skrin telefon bimbit, kami memainkan peranan sebagai manusia maya dan benar-benar memasuki dunia meta-kosmik, di mana kita boleh berlari, menyentuh apa yang ada di dalamnya, bahkan bau”. Guo Cheng mengatakan bahawa Gates01 adalah produk pertama di dunia yang mengkomersialkan meta-alam semesta.

Guo juga mengatakan bahawa alat dengar syarikat itu berbeza dengan alat dengar syarikat lain. Kebanyakan syarikat menawarkan fon kepala tunggal, termasuk all-in-one dengan apanning dan pemegang sementara. Walau bagaimanapun, Gates01 adalah “koleksi” yang menggabungkan unit pengkomputeran PC berprestasi tinggi, fon kepala ringan 150G, rompi bergetar, sarung tangan tangkapan gerakan dan sistem gerakan omnidirectional. Syarikat ini telah mengembangkan dan menghasilkan setiap projek ini secara dalaman, akhirnya membolehkan “Five Senses” digunakan di alam semesta meta.

Setelah dilancarkan, Gates01 akan tersedia pada bulan Julai dan kemudian akan dijual secara runcit di pusat membeli-belah dan kedai kejiranan lain. Pesanan Singapura akan diterima pada bulan Oktober, sementara produk akan memasuki Jepun, Korea Selatan, Timur Tengah, Amerika Utara dan Eropah pada tahun 2023.

Lihat juga:StarkWare bernilai $8B setelah pusingan Siri D bernilai $100 juta

Di samping itu, STEPVR mengeluarkan peranti pemanduan manusia maya yang disebut “Metastar”, dan logik produknya juga berdasarkan teknologi tangkapan gerakan” kedudukan laser + inersia “yang unik. Teknologi ini telah digunakan secara meluas dalam jangkar maya, animasi, pengiklanan, MCN dan bidang lain. Blogger Douyin “@Xu Anyi” dan “@Pingtou Brother” menggunakan peranti tangkapan gerakan ini.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa STEPVR ditubuhkan pada tahun 2013. Sebagai salah satu syarikat permulaan VR terawal di China, ia telah mengumpulkan hampir 100 juta yuan dalam pusingan pembiayaan A + dan B pada tahun 2021. Pelabur termasuk Shanghai Guosheng Capital dan Zhang Fan (bekas pengasas Sequoia China).