SoftBank menghentikan pelaburan baru di China

Raksasa pelaburan Jepun SoftBank Group merancang untuk menangguhkan pelaburan baru di China sehingga kesan tindakan pengawalseliaan terhadap syarikat teknologi China menjadi lebih jelas, Wall Street Journal melaporkan pada hari Rabu.

SoftBank menjalankan Dana Visi bernilai $100 bilion, yang melabur dalam banyak syarikat permulaan China yang terkenal di dunia, termasuk syarikat gergasi Internet seperti Alibaba, Didi Global dan ByteDance. Namun, kerana peraturan antimonopoli tahun ini, harga saham syarikat Internet ini telah jatuh, mengakibatkan kerugian besar dalam pendapatan pelaburan SoftBank.

“Kami ingin menunggu dan melihat sebelum keadaan menjadi lebih jelas. Dalam satu atau dua tahun, saya percaya peraturan baru akan membuka landskap baru,” kata Sun Zhengyi, ketua Softbank Group.

Navneet Govil, ketua pegawai kewangan Vision Fund, mengatakan bahawa walaupun tindakan keras itu mempengaruhi jangkaan pulangan, “hujah kami yang lebih luas mengenai China tetap sama: China tetap menjadi peluang ekonomi yang besar, berkembang dan menarik”.

SoftBank sebelum ini mengumumkan keuntungan bersih 761.5 bilion yen untuk Q1 2021, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 39%.

Lihat juga:China VC Weekly: SoftBank Memasuki Harta Tanah China, dll