Soal Jawab Komuniti Tahu Menolak PHK

Baru-baru ini, terdapat khabar angin bahawa platform soal jawab China Zhihu memberhentikan pekerja dengan cara yang rendah. Beberapa laporan menunjukkan bahawa hampir separuh pekerja di jabatan yang berkaitan dengan video telah diberhentikan.

Zhihu bertindak balas terhadap media China,Securities Daily, mengatakan pada hari Jumaat: “Video adalah perniagaan Zhihu yang sangat diperlukan. Pada tahun 2021, kami akan mempromosikan peningkatan Zhihu melalui jawapan video, pembuatan bersama, dan cadangan kandungan video. Pada tahun 2022, kami akan terus memperkuat penawaran video kami..”

Syarikat itu menambah, “Kami tidak mempunyai rancangan untuk memberhentikan pekerja dalam perniagaan video kami, dan kami mengalu-alukan individu yang berminat untuk bergabung dengan kami, terutama dalam produk, operasi dan kedudukan lain. Kami mendorong orang untuk melihat pengumuman pekerjaan kami di laman web pengambilan pekerja utama”.

Zhihu ditubuhkan pada tahun 2011, di mana pengguna boleh bertanya, mencari jawapan, dan berkongsi pengetahuan. Pada 21 Disember, Tencent, Sogou dan Sino-Singapore Venture Capital menarik diri dari status pemegang saham syarikat gabungan Zhihu. Syarikat itu menyatakan bahawa perubahan struktur ini adalah bahagian normal dari tadbir urus korporat syarikat.

Lihat juga:Zhihu: Keluar pemegang saham adalah perubahan normal dalam tadbir urus korporat

BloombergLaporan muncul pada bulan Januari bahawa Zhihu merancang penyenaraian sekunder di Hong Kong setelah penyenaraiannya di New York, mengumpulkan sekitar $300 juta.

Laporan kewangan terbaru syarikat menunjukkan bahawa pendapatan untuk suku ketiga 2021 adalah 823.5 juta yuan (AS $130 juta), meningkat 115.1% berbanding tahun sebelumnya. Kerugian bersihnya adalah 269.8 juta yuan, sementara kerugian bersihnya adalah 110 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Pada suku ketiga 2021, purata pengguna aktif bulanan (MAU) di Zhihu adalah 101.2 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 40.1%. Purata jumlah ahli berbayar bulanan adalah 5.5 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 109.9%. Diambil bersama, kedua-dua jenis pengguna ini adalah pemacu pendapatan utama syarikat. Melihat lebih jauh, pendapatan iklan Zhihu pada suku ketiga adalah 321.1 juta yuan, peningkatan hampir 38.9% daripada 231.1 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.