SMIC untuk membina barisan pengeluaran cip 28nN bernilai AS $8.8 bilion di Shanghai

Pada 2 September, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) mengumumkan penandatanganan perjanjian kerjasama dengan Shanghai Free Trade Zone Lingang Special Regional Authority. Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menubuhkan syarikat usaha sama dan merancang untuk membina projek barisan pengeluaran faundri wafer 12 inci dengan kapasiti pengeluaran 100,000 keping/bulan.

Projek ini akan menarik pelaburan sebanyak AS $8.87 bilion. Modal berdaftar usaha sama itu adalah AS $5.5 bilion, SMIC menyumbang lebih dari 51%, dan institusi pelaburan yang ditetapkan oleh Kerajaan Rakyat Perbandaran Shanghai tidak melebihi 25%. Usaha sama itu akan memberi tumpuan kepada menyediakan perkhidmatan pengecoran dan teknikal wafer litar bersepadu untuk nod 28nm dan ke atas.

SMIC dan Lingang SAR A akan bekerjasama untuk menarik pelabur pihak ketiga untuk menyediakan baki dana, dan kemudian menyesuaikan jumlah modal dan nisbah ekuiti masing-masing berdasarkan dana pelabur pihak ketiga. SMIC bertanggungjawab untuk operasi dan pengurusan usaha sama itu.

Pengumuman itu menyatakan bahawa tujuan kerjasama ini adalah untuk merebut peluang strategik dalam pengembangan industri litar bersepadu di Kawasan Perdagangan Bebas Lingang dan mengembangkan lagi perniagaan. SMIC percaya bahawa projek itu kondusif untuk memperluaskan skala pengeluaran dan meningkatkan perkhidmatan nanoteknologi, yang akan membawa pulangan yang lebih tinggi.

Berita Pembersihan melaporkan bahawa SMIC kini mempunyai fab 200mm di Shanghai dan fab usaha sama proses maju 300mm di bawah pengurusannya; Kipas 300mm dan kipas 300mm yang dikendalikan di Beijing; Dan fab 200mm di Tianjin dan Shenzhen.

Lihat juga:Pembuat cip terkemuka China, SMIC mencatatkan pertumbuhan kukuh bagi H1 pada 2021 walaupun dikenakan sekatan

Pada bulan Februari tahun ini, senarai projek pembinaan utama di Shanghai pada tahun 2021 diumumkan oleh Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Shanghai. Penyelesaian SN1 cip 12-inci SMIC berada dalam senarai dan sedang dalam pembinaan. Dilaporkan bahawa projek ini mempunyai jumlah pelaburan 9.059 bilion dolar AS dan kapasiti pengeluaran bulanan yang dirancang sebanyak 35,000 keping. Rancangan ini akan membina barisan pengeluaran proses FinFET pertama di daratan China.

Pada awal perdagangan pada 3 September, harga saham SMIC ditutup pada 24.2 dolar Hong Kong, meningkat 1.04%, dengan nilai keseluruhan pasaran 191.2 bilion dolar Hong Kong (24.599 bilion dolar AS).