SMIC Mengumumkan Perubahan Lembaga dan Laporan Kewangan Suku Kedua

Pembuat cip China International Semiconductor Manufacturing Corporation (SMIC) mengumumkan pada 11 OgosZhao Haijun telah meletak jawatan sebagai pengarah eksekutifFokus untuk memenuhi peranan co-CEO. Sementara itu, Ng Hon Ming telah dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kategori I, Jawatankuasa Pencalonan dan Jawatankuasa Strategi Lembaga Pengarah.

Wu, 70, pakar dalam teknologi mikroelektronik. Dia terpilih sebagai ahli akademik Akademi Kejuruteraan China pada tahun 2019. Dia kini menjadi Dekan Pusat Pengajian Mikro-Nanoelektronik Universiti Zhejiang, Dekan Institut Demonstrasi Mikroelektronik Nasional Universiti Sains dan Teknologi China, Pengerusi Zhejiang Isprout Semiconductor Co., Ltd., dan pengarah bebas BYD Semiconductor.

Menurut laman web Akademi Kejuruteraan China, Wu telah lama bekerja di industri litar bersepadu China dan telah memberikan sumbangan yang luar biasa. Dia mempengerusikan dan mengambil bahagian dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi pengeluaran cip generasi ketujuh dari 0,13 mikron hingga 14 nanometer, dan menyelesaikan serangkaian kesulitan proses utama termasuk etsa.

Tudor Brown, mantan presiden Arm, mengumumkan di laman LinkedIn pada 11 Ogos bahawa dia telah mengundurkan diri dari dewan SMIC. Berita ini disahkan oleh SMIC.

Lihat juga:Bekas presiden Arm Tudor Brown meletak jawatan sebagai lembaga SMIC

Pada 11 Ogos, SMIC juga mengumumkanHasil yang tidak diaudit untuk tiga bulan yang berakhir pada 30 Jun 2022Dalam tempoh tersebut, pendapatan penjualan syarikat adalah AS $1.903 bilion, meningkat 3.3% daripada AS $1.842 bilion pada suku pertama 2022. Keuntungan kasarnya adalah $751 juta pada suku kedua 2022 berbanding $750 juta pada suku pertama 2022.

Pengurusan SMIC mengulas: “Pada suku kedua tahun ini, pendapatan syarikat melebihi 1.9 bilion dolar AS, meningkat 3.3% secara berurutan, dan kedua-dua penghantaran dan ASP meningkat sedikit. Kadar penggunaan kapasiti adalah 97.1%, dan margin keuntungan kasar adalah 39.4%. Oleh kerana sekatan wabak terhadap pergerakan orang, beberapa makmal tidak melakukan penyelenggaraan tahunan pada suku kedua, yang mengakibatkan kesan keseluruhan wabak terhadap output lebih rendah daripada yang dijangkakan. Oleh itu, pendapatan dan margin keuntungan kasar pada suku tersebut sedikit melebihi panduan. Pendapatan suku ketiga dijangka rata hingga pertumbuhan 2% berturut-turut, dengan margin kasar antara 38% dan 40%. “

Di samping itu, kapasiti pengeluaran bulanan syarikat meningkat sedikit daripada 649,100 wafer 8 inci pada suku pertama 2022 kepada 673,800 wafer 8 inci pada suku kedua 2022.