Siri OnePlus 10 dilancarkan, dilengkapi dengan Snapdragon 898

OnePlus, sebuah syarikat pembangunan dan reka bentuk telefon pintar, biasanya melancarkan model T-Series yang dinaik taraf pada separuh kedua setiap tahun. Dengan pengumuman ini, syarikat meningkatkan pelancaran perdana pada separuh pertama tahun ini dan menebus kekurangan dalam konfigurasinya. Tetapi pada tahun 2021, mungkin kerana siri OnePlus 9 seimbang dalam semua aspek, ada laporan bahawa OnePlus tidak mempunyai rancangan untuk melepaskan model 9T atau 9T Pro.

Baru-baru ini, beberapa laporan berita telah berkongsi butiran mengenai telefon pintar unggulan generasi akan datang, OnePlus 10.

Pemberi maklumat Yogesh Brar nampaknya mendedahkan bahawa OnePlus sedang mengembangkan 10 Series dengan reka bentuk keseluruhan yang hampir sama dengan 9 Series, bahkan mengiklankannya sebagai model 9 Series yang digilap.

Ini menunjukkan bahawa OnePlus Series 10 tidak akan kelihatan jauh berbeza dengan model sebelumnya, dengan panel OLED polikristalin oksida suhu rendah (LTPO) yang masih ada di bahagian depan dan kamera utama ganda yang bekerjasama dengan pembuat kamera profesional Hasselblad.

Perlu diperhatikan bahawa siri OnePlus 10 unggulan 2022 pasti akan menggunakan cip unggulan generasi baru Qualcomm Snapdragon 898.

Lihat juga:Acara pelancaran OnePlus 9 Pro (dengan Hasselblad)

Laporan menunjukkan bahawa Snapdragon 898 sekali lagi membuat kemajuan pesat dalam prestasi. Snapdragon 898 SoC akan mempunyai tiga kluster reka bentuk CPU berdasarkan proses 4nm, dilengkapi dengan teras super Cortex-X2 dengan frekuensi 3.09GHz, jam teras besar 2.4GHz, dan jam teras kecil 1.8GHz.

Siri OnePlus 10 masih mempunyai jalan yang panjang. Tetapi menurut spekulasi, OnePlus mungkin melancarkan model sub-flagship OnePlus 9RT dalam masa terdekat.

Dilaporkan bahawa OnePlus 9RT menggunakan layar FHD + E3 AMOLED 6,55 inci di depan, resolusi paparan 2400 × 1080 piksel, kadar penyegaran 120Hz, dan reka bentuk layar lurus berlubang di depan. Dari segi konfigurasi teras, model ini dilengkapi dengan pemproses unggulan Qualcomm Snapdragon 870, penyimpanan LPDDR4X RAM dan UFS 3.1, dan mempunyai tiga pilihan penyimpanan: 8GB/128GB, 8GB/256GB, dan 12GB/256GB.