Siri Huawei Mate 50 mencapai komunikasi satelit sebelum iPhone

Yu Zhiwei, Pengarah Eksekutif Huawei dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perniagaan Terminal, mengatakan dalam wawancara video rasmi pada 2 September:Syarikat itu akan melancarkan teknologi baru yang akan “menusuk langit”.Beberapa orang dalam industri berspekulasi bahawa komen itu bermaksud bahawa telefon pintar siri Mate 50 yang akan datang akan membolehkan komunikasi satelit, yang akan mendahului iPhone.

Pada akhir bulan Ogos, sebuah projek bertajuk “Cara dan peranti komunikasi satelit“Paten yang dipohon Huawei Technologies Sdn Bhd diberi kebenaran rasmi. Ringkasan paten menunjukkan kaedah itu dapat meningkatkan prestasi komunikasi, mengurangkan penggunaan tenaga dan kerumitan komunikasi peralatan terminal.

Lihat juga:Telefon pintar Huawei Mate 50/Pro akan menggunakan kamera aperture berubah-ubah

Di samping itu, syarikat itu telah menerbitkan beberapa paten yang berkaitan dengan komunikasi satelit. Sebagai contoh, paten yang disebut “Kaedah penghalaan rangkaian satelit, peranti, peralatan, sistem, dan media penyimpanan yang dapat dibaca” dapat mengurangkan jarak penghantaran maklumat pautan antara satelit dan menjimatkan kos komunikasi dalam senario komunikasi rangkaian bersepadu ruang-bumi. Meningkatkan keupayaan penghalaan antara satelit. Paten syarikat “Kaedah dan Peranti Komunikasi Tanpa Wayar”, dengan menggunakan parameter satelit sebagai nilai rujukan dan nilai terapung, dapat mengurangkan overhead penunjuk parameter dan meningkatkan ketepatan.

Penganalisis Tianfeng International Securities Guo Mingchi juga mendedahkan sebelumnya bahawa syarikat itu akan melancarkan model telefon pintar baru Mate 50 pada sidang media yang diadakan pada 6 September, yang akan memimpin iPhone untuk menyediakan perkhidmatan pesanan ringkas kecemasan melalui komunikasi satelit yang disokong oleh sistem Beidou.

Teknologi terobosan ini melibatkan penggunaan satelit sebagai stesen geganti untuk menghantar isyarat gelombang mikro untuk komunikasi, dan liputannya jauh lebih besar daripada sistem komunikasi mudah alih umum. Oleh itu, ia boleh memainkan peranan penting dalam komunikasi kecemasan, serta tentera dan pertahanan. Pada masa yang sama, komunikasi satelit juga merupakan salah satu senario aplikasi penting untuk aktiviti ruang komersial. Banyak syarikat gergasi teknologi utama baru-baru ini mempromosikan projek berkaitan.

Yu juga mengatakan bahawa jenama pengimejan Huawei, XMAGE, akan dilancarkan untuk pertama kalinya pada siri Mate 50, sebuah karya teknologi kamera pengkomputeran syarikat.