Siri Honor50 akan melancarkan chipset Snapdragon 778G baru Qualcomm pada bulan Jun

Jenama telefon pintar murah China Honor mengumumkan bahawa siri Honor 50 yang akan datang akan menjadi telefon pertama yang dilengkapi dengan chipset Snapdragon 778G 5G baru Qualcomm.

Ketua Pegawai Eksekutif Honor Ming Zhao mengatakan pada acara Hari Teknologi China Qualcomm pada hari Jumaat bahawa barisan telefon pintar kelas atas akan dilancarkan pada bulan Jun, mengumumkan kerjasama dengan syarikat chipset mudah alih yang berpusat di San Diego.

“Hanya dalam enam bulan, jurutera Honor dan Qualcomm telah menyelesaikan banyak masalah bersama. Kedua-dua pasukan tidak mendapat rehat sepanjang percutian Festival Musim Bunga. Kami berharap pelancaran Honor 50 akan menyaingi chipset 778G Qualcomm,” kata Cho, sambil menambah bahawa barisan Magic Honor juga akan dihantar dengan chipset mewah Qualcomm, tanpa menentukan modelnya.

“Produk seterusnya yang dilancarkan dalam barisan Honor Magic akan menjadi Magic 3, dan tidak diragukan lagi ia akan dilancarkan dengan chipset unggulan paling maju di industri,” kata Cho.

“Saya cukup yakin bahawa orang akan menukar telefon mereka setelah menonton siri Magic baru,” tambahnya.

Walaupun beberapa perincian telah diungkapkan mengenai Honor 50, laporan sebelumnya menunjukkan bahawa peranti tersebut akan memiliki kamera utama 50MP dalam tiga tetapan kamera belakang. Sorotan canggih lain termasuk paparan AMOLED 6,79 inci dengan kadar penyegaran 120Hz, dan barisan selebihnya dijangka merangkumi Honor 50 Pro dan Honor 50 Pro +.

Menurut laporan, kedua-dua siri Honor50 dan perdana HonorMagic dijangka membawa perkhidmatan Google.

Lihat juga:Honor akan melancarkan telefon pintar “perdana sebenar” yang dilengkapi dengan chipset Snapdragon 888 pada bulan Julai

Syarikat itu dijual oleh Huawei Technologies pada November lalu dan kini dimiliki oleh Shenzhen Zhixin New Information Technology Company. Syarikat itu segera meneruskan kerjasama dengan pembekal masa lalu, termasuk AMD, Qualcomm, Samsung, Microsoft, Intel dan MediaTek. Selepas itu, ia hadir dengan telefon pintar Honor V40 5G, Honor Band 6 dan komputer riba MagicBook Pro 2021.

Snapdragon 778G, yang juga dilancarkan pada sidang kemuncak 5G tahunan dua hari Qualcomm minggu lalu, adalah varian 6nm baru dari chipset Snapdragon 780G yang lebih kuat, yang diumumkan pada bulan Mac. Seperti chipset siri Snapdragon 700 yang lain, 778G juga mengandungi beberapa ciri canggih dari siri Snapdragon 800 teratas.

“Snapdragon 778G dikembangkan untuk memenuhi permintaan OEM global yang semakin meningkat untuk lebih banyak pilihan platform mewah,” kata Kedar Kondap, naib presiden pengurusan produk di Qualcomm.

Qualcomm, yang menyebutnya sebagai “ancaman tiga multimedia utama,” mengatakan ciri chipset baru menyediakan tiga pemproses isyarat gambar yang membolehkan peranti menangkap foto dan video dari tiga lensa yang berbeza pada masa yang sama, termasuk mod lebar, ultra lebar dan zoom. Rakaman video HDR10+ juga disokong.

Dengan enjin Qualcomm AI generasi keenam terkini, pemproses ini mampu memberikan penindasan bunyi dan pengalaman kamera berasaskan AI yang lebih baik ketika membuat panggilan video serta meningkatkan pengalaman permainan mudah alih dengan mengurangkan beban kerja GPU.

Dengan sistem sambungan FastConnect 6700 dari Qualcomm, chipset ini mampu untuk sambungan 5G dan juga menyokong kelajuan Bluetooth 5.2 dan WiFi 6. Syarikat itu juga mengatakan bahawa dalam beberapa bulan akan datang, 778G akan mula muncul di telefon kelas menengah mewah lain dari pengeluar seperti iQOO, Motorola, OPPO, Realme dan Xiaomi.