Shunwei Capital mengurangkan pegangannya di Stone Technology, tidak lebih dari 6%

Syarikat robot pembersihan rumah pintar Roborock mendedahkanPengumuman pengurangan sahamMalam Khamis. Dengan memegang 8.87% saham, Shunwei Venture Capital III (Hong Kong) Co., Ltd. berhasrat untuk mengurangkan jumlah saham yang dipegangnya tidak lebih dari 4,008,378 saham, dan jumlah saham yang dikurangkan dilaporkan menyumbang tidak lebih dari 6.00% daripada jumlah modal saham syarikat.

Roborock ditubuhkan pada bulan Julai 2014, dengan Shunwei Capital, yang diasaskan oleh Lei Jun (pengasas bersama dan ketua Xiaomi) dan Gao Ligen, sebagai pelabur awal. Sebagai syarikat “Xiaomi Ecological Chain”, Stone Technology terus berkembang dengan sokongan Xiaomi pada awal penubuhannya. Selepas disenaraikan di Shanghai Star Market, ia menikmati kejayaan pasaran. Pada tahun 2021, harga sahamnya pernah melebihi 1.400 yuan ($208). Namun, sejak tahun 2021, Xiaomi terus mengurangkan saham syarikat dan mengurangkan kerjasama antara kedua-dua syarikat.

Prospektus oleh Stone Technology menunjukkan bahawa pada bulan Mac 2016, firma itu melakukan pemindahan ekuiti. Pemegang saham syarikat Hi-P International memindahkan sebahagian ekuiti kepada Gaorong Capital, Qiming Venture Partners, Shunwei Capital dan institusi lain. Antaranya, Shunwei Capital memperoleh kira-kira 0.3% saham dengan pertimbangan 3.52 juta yuan (AS $522,767). Selepas pelaburan itu, penilaian Stone Technology adalah 1.184 bilion yuan.

Lihat juga:Syarikat AI Huiye Technology menjamin pembiayaan Pra-A yang diketuai secara eksklusif oleh Shunwei Capital

Pada bulan April 2016, Stone Technology menyelesaikan pusingan pembiayaan baru, dan Shunwei Capital melabur 10.9 juta yuan. Penilaian pasca pelaburan Stone Technology adalah 1.482 bilion yuan. Pada bulan Mac 2019, Shunwei Capital sekali lagi meningkatkan pelaburannya. Sebelum syarikat itu dipublikasikan, Shunwei Capital memegang 12.85% saham syarikat.

Selepas penyenaraian Stone Technology, Shunwei Capital memimpin dalam mengurangkan pegangannya sebanyak 500,000 saham dari 16 Mac hingga 14 April 2021, merangkumi 0.75% daripada jumlah modal sahamnya. Pemegangan sahamnya di Roborock jatuh kepada 8.87 peratus.

Sekiranya jumlah pengurangan kali ini mencapai jumlah maksimum yang dirancang, nisbah pegangan saham Shunwei Capital akan turun dengan ketara. Ia bahkan boleh keluar dari lima pemegang saham teratas.

Saham Stone Technology telah jatuh lebih dari 50 peratus pada tahun lalu. Rancangan pengurangan pegangan saham utama pemegang saham utama pada peringkat awal boleh memberi tekanan lebih lanjut pada harga saham syarikat.