Shunwei Capital melabur dalam rantaian pencuci mulut Happycow buatan tangan

Eksport Media Cina36krMelaporkan pada hari Khamis bahawa rangkaian roti pencuci mulut Happycow Handmade telah menyelesaikan pembiayaan Siri A bernilai hampir $10 juta, dengan Shun Shun For Capital sebagai pelabur eksklusif dan Index Capital sebagai penasihat kewangan eksklusif. Pusingan dana ini akan digunakan terutamanya untuk pengembangan kedai dan peningkatan jenama.

Happycow Handmade ditubuhkan di Hangzhou pada tahun 2013, yang bertujuan untuk generasi baru kumpulan pengguna muda untuk melancarkan pencuci mulut, kek cawan, roti buatan tangan, makanan ringan, minuman bermusim dan produk lain. Syarikat ini juga menawarkan teh petang yang disesuaikan, bar pencuci mulut perkahwinan, dan kek acara korporat.

Pengasas Deng Zhouhong lulus dari akademi kuliner Perancis yang terkenal dan telah belajar di bawah beberapa tuan pencuci mulut. Syarikat ini mempunyai pasukan R&D terasnya sendiri, yang tidak hanya menggabungkan elemen semasa ke dalam produknya, tetapi juga menghasilkan produk khas untuk Festival Pertengahan Musim Gugur, Krismas, Hari Valentine dan festival lain. Untuk meningkatkan produk dan operasi mereka, syarikat sering menguji rasa dan tekstur berdasarkan faktor-faktor seperti cuaca dan musim.

Pada masa ini, syarikat mempunyai 80-100 unit stok (SKU). Berdasarkan penyesuaian dan inovasi produk asal, 150-200 SKU dapat ditambahkan setiap tahun, dan lebih dari 20 SKU dapat ditambahkan setiap bulan. Purata transaksi pelanggan adalah sekitar 60 yuan ($9,47), dan kadar pembelian berulang adalah sekitar 76%.

Syarikat ini membuka 30 kedai di Hangzhou. Apabila bercakap mengenai pengembangan syarikat, Deng Zhouhong berkata, “Kedai standard kira-kira 80 meter persegi hanya memerlukan 6 pekerja, jadi model kedai akan lebih ringan”   Mulai suku ketiga tahun ini, syarikat itu merancang untuk memasuki Su, Ning, Shanghai dan tempat-tempat lain, dan mungkin mempertimbangkan untuk menggunakannya di seluruh negara pada akhir tahun ini.

Bagi pelanggan korporat, syarikat bekerjasama dengan mereka. Setakat ini, rakan kongsi termasuk China Construction Bank, Huawei, Ele.me, Meituan, NetEase Games, Geely, dll.

Lihat juga:Rantaian makanan segera Cina dan mi Fu menganggap penyenaraian di luar negara

Dari perspektif saluran dalam talian, selain applet WeChat syarikat, syarikat itu juga berturut-turut membuka kedai Taobao, kedai Tmall, kedai Douyin, dan akaun di platform takeaway seperti ele.me dan Meituan. Hari ini, syarikat itu mempunyai lebih daripada 930,000 ahli dari semua saluran yang dimasuki.