Shuffle Tencent Music Entertainment, yang melibatkan QQ Music dan WeSing

Pada hari Jumaat, media ChinaBerita PembersihanMenurut laporan itu, Tencent Music Entertainment Group (TME) mengeluarkan pengumuman pada hari Khamis untuk menyesuaikan struktur organisasi dua unit perniagaannya, QQ Music dan WeSing.

Seorang pengarah Tencent Music mendedahkan bahawa kebanyakan pengurus perniagaan telah diberitahu untuk menyesuaikan diri awal bulan ini, tetapi pelantikan akhir akan diumumkan pada Mesyuarat Tahunan Muzik QQ.

Antaranya, Ji Mingzhong dinaikkan pangkat menjadi pengurus besar bahagian produk komuniti muzik QQ dan pengurus besar bahagian video interaktif, dan melaporkan terus kepada CEO TME Liang Zhu.

Ji Mingzhong pernah menjadi ketua WeSing, anak syarikat QQ Music. Pada masa ini, tugasnya menerajui jabatan video interaktif adalah menghubungkan siaran langsung muzik QQ dan sumber WeSing.

Fu Hongcheng dinaikkan pangkat menjadi pengurus besar jabatan infrastruktur muzik Tencent dan pengurus besar jabatan produk platform muzik QQ, dan juga melaporkan secara langsung kepada Liang Zhu.

Fu Hongcheng adalah orang yang membina sistem TME dari awal, terutamanya bertanggungjawab untuk penubuhan, cadangan, carian dan keselamatan perpustakaan muzik.

Liang Yunheng dinaikkan pangkat menjadi Pengurus Besar Jabatan Pembangunan Perusahaan TME, Pengurus Besar Pusat Produk Senarai dan Data, dan melaporkan kepada Pengerusi TME Peng Jiaxin.

Lihat juga:Tencent Music menyesuaikan pengurusan: Naib Presiden Hao Dennis meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Liang Zhu mengambil alih perniagaan antarabangsa

Dari segi penyesuaian struktur, QQ Music telah menubuhkan pusat operasi kandungan baru, yang terutama bertanggungjawab untuk operasi hak cipta dan pengurusan pemuzik. Di samping itu, pusat operasi produk QQ Music dinamakan semula sebagai pusat operasi platform.