Shanghai menggalakkan pembangunan industri maklumat elektronik

Pada hari Khamis, Suruhanjaya Ekonomi dan Teknologi Maklumat Shanghai dikeluarkanDokumen “Rancangan Lima Tahun ke-14”Sebagai tindak balas kepada perkembangan industri maklumat elektronik di bandar ini, dicadangkan untuk menjadikan litar bersepadu sebagai teras dalam bidang pembuatan digital.

“Rencana” mengusulkan bahawa pada tahun 2025, diharapkan kelompok industri digital bertaraf dunia dengan pengaruh dan daya saing global pada awalnya akan dibangun. Skala industri maklumat elektronik Shanghai direncanakan melebihi 2,2 triliun yuan (US $345 bilion), di mana pendapatan industri perisian dan perkhidmatan maklumat akan melebihi 1,5 triliun yuan. Industri ini pada dasarnya akan mencapai pembangunan bebas, dan kemampuan inovasi teknologinya akan ditingkatkan dengan ketara, mewakili penyertaan China dalam persaingan dan kerjasama antarabangsa, dan membentuk ekosistem industri yang relatif lengkap.

Di samping itu, ia merancang untuk membina 35 syarikat terkemuka dengan pendapatan tahunan lebih dari 10 bilion yuan, 50 syarikat pembuatan inovatif dengan keupayaan inovasi bebas dan teknologi domestik terkemuka, dan 330 syarikat tersenarai dalam industri perisian dan perkhidmatan maklumat, yang juga akan meningkatkan kestabilan rantaian industri..

Rencana tersebut menyebutkan bahawa syarikat diharapkan dapat memberi tumpuan kepada bidang teknologi terkemuka dan mempromosikan kemampuan pengembangan teknologi asas yang sama.

Lihat juga:Permohonan Penyenaraian Geltek Microelectronics Shanghai Stock ExchangeFijiphilippines. kgm

Dari segi litar bersepadu, pemerintah Shanghai akan memberi tumpuan untuk mempromosikan inovasi bebas litar bersepadu. Ia juga merancang untuk mempercepat penyelidikan mengenai teknologi utama dan proses pembuatan maju, meningkatkan kapasiti pengeluaran, dan meningkatkan keseluruhan rantaian industri cip. Badan ini merancang untuk membentuk sistem industri litar bersepadu bertaraf dunia dengan teknologi canggih, rantaian industri yang lengkap, dan kemudahan sokongan yang lengkap, dengan tujuan pembangunan industri maklumat elektronik yang lestari.

Untuk pembangunan sokongan asas, rancangan agensi akan memberi tumpuan kepada peralatan komunikasi dan akan memberi tumpuan untuk mempromosikan kejayaan inovasi teknologi utama dan pengembangan rantaian industri yang diselaraskan.

Jawatankuasa ini juga diharapkan dapat mendorong   Inovasi dalam bidang seperti Internet of Things, peranti dan peranti pintar, penginderaan pintar, video definisi ultra tinggi, kesihatan pintar dan penjagaan warga tua. Antaranya, keperluan khusus telah dibuat untuk pembangunan setiap bidang.