Shanghai mengeluarkan pelan pelaksanaan puncak karbon

Pada 28 Julai, Pemerintah Perbandaran Shanghai mengeluarkan “Pelan Pelaksanaan Shanghai Carbon Peak“Dan pemberitahuan pendapat peraturan yang sesuai, menjelaskan reka bentuk tingkat atas dan pelaksanaan keseluruhan sasaran peneutralan puncak karbon kota.

Dokumen tersebut mencadangkan bahawa pada tahun 2030, bahagian tenaga bukan fosil dalam jumlah penggunaan tenaga dirancang untuk mencapai 25%, dan pelepasan karbon dioksida per unit PDB akan dikurangkan sebanyak 70% berbanding tahun 2005 untuk memastikan bahawa puncak karbon akan dicapai pada tahun 2030.

Shanghai percaya bahawa mempromosikan puncak karbon dalam industri keluli adalah cara penting untuk mencapai matlamat kawalan penggunaan tenaga industri. Pada masa ini, sasaran puncak karbon untuk seluruh industri keluli domestik telah ditentukan: menjelang 2025, industri keluli akan mencapai puncak pelepasan karbon; Menjelang 2030, pelepasan karbon industri keluli akan dikurangkan sebanyak 30% dari puncaknya, dan anggaran pengurangan pelepasan karbon adalah 420 juta tan.

Dalam hal mempromosikan puncak karbon dalam industri keluli, “Rencana” pertama kali menyebutkan “melakukan aksi demonstrasi percontohan untuk mencapai puncak karbon dan peneutralan karbon di pangkalan Shanghai Baowu Iron and Steel Group.” China Baowu Iron and Steel Group adalah syarikat keluli terbesar di China. Pangkalan pengeluaran keluli utamanya di Shanghai terletak di Daerah Baoshan.

Lihat juga:2022 Pelan Tindakan Karbon Rendah Automotif China Dikeluarkan

Banyak orang dalam industri keluli menunjukkan kepada wartawan bahawa ini adalah langkah penyesuaian jangka menengah dan panjang bagi syarikat keluli untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida dengan mengubah struktur proses dan parameter pengeluaran (seperti meningkatkan penggunaan pelet, penggunaan suntikan arang batu, dll.), Dan langkah-langkah tindak balas jangka pendek adalah lebih ketat Hadkan kapasiti dan output pengeluaran keluli.

Rancangan ini juga menunjukkan bahawa dengan mengoptimumkan skala dan susun atur kapasiti pengeluaran, transformasi keseluruhan bidang utama seperti Gaoqiao dan Wuting akan dipercepat. Agensi pengawalseliaan akan mempromosikan peningkatan penjimatan tenaga dan transformasi perusahaan utama, penggunaan lata tenaga dan kitar semula bahan di taman kimia, dan memperkuat penggunaan gas sampingan yang efisien. Di Taman Kimia Shanghai, pemerintah akan mempromosikan pembinaan industri bahan baru yang neutral karbon utama seperti penggunaan sumber karbon dioksida.