SF Airlines menubuhkan ibu pejabat China Barat di Chengdu

MenurutKenyataan pegawai tempatan hari iniPada petang Rabu, Kerajaan Rakyat Daerah Shuangliu, Chengdu, China mengadakan majlis menandatangani perjanjian dengan SF Express, sebuah syarikat logistik domestik terkemuka, untuk mencapai perjanjian kerjasama pelaburan mengenai projek ibu pejabat China Barat SF Airlines.

Ibu pejabat China Barat SF Airlines akan terletak di Daerah Shuangliu, Chengdu. Dianggarkan bahawa ukuran armada akan mencapai lebih dari 50 dalam 10 tahun ke depan, dan throughput pesawat kargo Shuangliu Airport akan meningkat lebih dari 150.000 tan per tahun. Ini akan menjadi hab penerbangan antarabangsa serantau keempat SF Express setelah Beijing, Hangzhou dan Shenzhen, dan akan membantu membina sistem rantaian bekalan global yang berpusat di Chengdu.

Menurut perjanjian itu, projek Ibu Pejabat China Barat SF Airlines akan sesuai dengan susun atur strategi keseluruhan Daerah Shuangliu dan memainkan peranan penting dalam membangun sistem jaringan kargo global.

SF Airlines akan meningkatkan pelaburannya dalam pesawat kargo dan membina armada kargo berkapasiti tinggi yang mengintegrasikan pesawat kargo pelbagai saiz dan meliputi jarak sederhana dan jarak jauh.

Di samping itu, syarikat itu merancang untuk memperkayakan rangkaian laluan dan membina hab penerbangan antarabangsa di barat China. Rangkaian ini akan menghubungkan laluan kargo antarabangsa dan domestik dengan bandar nod hab kargo udara utama di dunia, dan membina rangkaian laluan kargo yang meliputi China dan dunia, termasuk Asia Pasifik, Eropah, Amerika Utara dan wilayah lain.

Lihat juga:SF Express telah mendedahkan pada bulan November bahawa jumlah pendapatan projek meningkat sebanyak 68.19% tahun ke tahun

Chengdu kini mempunyai 374 laluan, menduduki tempat keempat di negara ini dan pertama di wilayah tengah dan barat. Hingga kini, SF Airlines telah mengendalikan 6 laluan kargo antarabangsa dan domestik di Chengdu, dan hasil kargo udara pangkalan akan menyumbang lebih dari 20% pada tahun 2021.

Projek Ibu Pejabat China Barat SF Airlines juga merupakan projek keempat yang melibatkan Lapangan Terbang Shuangliu yang dilakukan oleh SF Express. Ibu pejabat akan membentuk ekosistem pengangkutan multimodal udara-darat dan ekspres udara yang lengkap dengan Pusat Pengedaran SF Sichuan dan Projek Hab Kargo Udara Barat SF.