Sepuluh syarikat teknologi China didenda kerana melanggar undang-undang antimonopoli

Menurut kenyataan dari Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasaran (SAMR) pada hari Jumaat, 10 syarikat telah didenda kerana malfeasance dalam transaksi M & A yang lalu. Ini termasuk gergasi teknologi terbesar China seperti Baidu, Tencent dan Didi Chuxing.

Setiap syarikat didenda 500,000 yuan ($77,000)-jumlah yang kelihatan kecil berbanding dengan saiz syarikat-syarikat ini, tetapi ia adalah penalti maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkaitan. Langkah itu menandakan tekad Beijing untuk memperkuat kawalannya terhadap industri teknologi China yang berkembang pesat dan sejajar dengan “Agenda 2021” pengawal selia antitrust tertinggi China.

Sebagai contoh, gergasi media sosial Tencent telah didenda kerana memperoleh syarikat pendidikan dalam talian Yuanfukushima. Syarikat enjin carian Baidu juga didenda kerana pengambilalihan dengan Ainemo, permulaan perkakasan yang mengkhususkan diri dalam robot rumah. Sebaliknya, Liangzi Yuedong Technology, yang disokong oleh aplikasi teksi Didi Chuxing dan ByteDance, didenda kerana menubuhkan usaha sama dengan institusi kewangan SoftBank dan syarikat media Shanghai Oriental Press. Semua urus niaga didapati melanggar undang-undang antitrust kerana mereka tidak diluluskan sebelum transaksi dijalankan. Tetapi kenyataan itu menambah bahawa tiada transaksi ini dianggap sebagai anti-persaingan.

Lihat juga:Pelaburan Alibaba, kesusasteraan Cina, sarang lebah didenda 1.5 juta yuan untuk pelanggaran antitrust

Pengawal selia kewangan tertinggi China telah menghantar isyarat serupa sejak ia melanda syarikat teknologi kewangan Ant Financial pada Oktober tahun lepas. Dengan menyekat perjanjian itu, yang boleh menjadi IPO terbesar di dunia, pegawai Beijing telah menunjukkan keazaman mereka untuk mengekang kuasa pasaran syarikat teknologi besar China. Dalam temu bual dengan Agensi Berita Xinhua pada bulan Januari, Zhang Gong, ketua SAMR, berkata pengawal selia akan meningkatkan usaha mereka untuk “mencegah pengembangan modal yang tidak teratur.”

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Tencent berkata ia akan “terus menyesuaikan diri dengan perubahan dalam persekitaran kawal selia dan akan berusaha untuk memastikan pematuhan penuh.” Syarikat-syarikat lain tidak bertindak balas terhadap keputusan SAMR.