SenseTime mengumumkan kemasukan saham dalam rancangan Southbound Stock Connect

Menurut pengumuman Bursa Saham Shenzhen pada 29 Julai,SenseTime, sebuah syarikat AI domestik terkemuka, telah ditambahkan ke dalam senarai saham yang dapat diperdagangkan melalui platform Southbound Trading.

Baru-baru ini, SenseTime telah menjadi pasaran panas kerana pencabutan sebilangan besar saham terhad dan berita pembelian semula saham A. Pada 19 Julai, SenseTime mendedahkan bahawa ia membelanjakan HK $14.07 juta ($1.79 juta) untuk membeli semula 6.7 juta saham pada harga HK $2.1 sesaham. Penganalisis melihat ini sebagai usaha lebih lanjut oleh eksekutif SenseTime untuk menunjukkan nilai syarikat dan melindungi hak pemegang saham setelah secara proaktif memperpanjang tempoh penguncian.

Laporan kewangan syarikat baru-baru ini menunjukkan bahawa pada tahun 2021, prestasinya akan membawa prestasi yang lebih baik daripada yang dijangkakan. Pada tahun 2021, ia memperoleh pendapatan sebanyak 4.7 bilion yuan (AS $696 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 36.4% dan margin keuntungan kasar 69.7%; Perbelanjaan R&D adalah 3.06 bilion yuan, merangkumi 65.1% daripada pendapatan.

Pasukan R&D SenseTime dibina di atas infrastruktur AI yang sentiasa diperbaiki, SenseCore AI Big Device, untuk menyediakan inovasi dan pelaksanaan AI yang cekap, kos rendah, dan berskala. Pasukan R&D dan kejuruteraan SenseTime dapat mengurangkan masa pembangunan menjadi beberapa jam dan bukannya minggu yang diperlukan oleh orang lain dalam industri ini. Dari tahun 2019 hingga 2021, jumlah purata model AI komersial yang dihasilkan oleh kakitangan R&D SenseTime setiap orang setiap tahun akan meningkat dari 0.44 menjadi 7.96, dan kecekapannya akan meningkat lebih dari 18 kali.

Pada akhir 2021, SenseTime telah menghasilkan lebih daripada 34,000 model komersial melalui SenseCore, meningkat 152% daripada 13,000 pada akhir tahun 2020.

Lihat juga:SenseTime menjalin kerjasama strategik dengan GAC Group

SenseTime telah mencapai kejayaan besar dalam empat perniagaan teras-perniagaan pintar, bandar pintar, kereta pintar, dan kehidupan pintar. Khususnya, segmen perniagaan pintar memperoleh pendapatan sebanyak 1.96 bilion yuan pada tahun 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 31.8%. Sepanjang tahun, ia melayani 922 pelanggan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 8.7%. Ini termasuk lebih daripada 200 syarikat Fortune 500 dan syarikat awam yang merangkumi pelbagai industri termasuk pengurusan tenaga, pembuatan industri, operasi dan penyelenggaraan infrastruktur, dan logistik.

Laporan IDC menunjukkan bahawa pada separuh kedua tahun 2021, SenseTime mengekalkan bahagian pasaran aplikasi penglihatan komputer kecerdasan buatan China yang pertama, meningkat dari 18.4% pada separuh kedua tahun 2020 kepada 22.2% bahagian pasaran.