Senarai kadar pengekalan nilai kenderaan tenaga baru 2021 dikeluarkan

Pada 6 Januari, Dewan Perniagaan Peniaga Automobil China (CADCC) dan Chegu bersama-sama mengeluarkan “Laporan Pemeliharaan Nilai Automobil China 2021.

Laporan itu menganalisis data pasaran yang dikesan oleh Persatuan Industri Automobil China dan data kereta terpakai yang dianggarkan oleh Chegu, dan memberikan petunjuk mengenai kadar pengekalan nilai pasaran kereta China. Laporan ini mengesan kadar pengekalan nilai kereta dari masa ke masa, termasuk model bebas, usaha sama dan import.

Dalam senarai kadar pengekalan nilai kenderaan tenaga baru yang dibahagikan, Wuling Hongguang MINIEV menduduki tempat pertama dengan kadar pengekalan nilai 89.78%. Xiaopeng P7 menduduki tempat kedua dengan kadar pengekalan nilai 85.67%, dan Tesla Model 3 yang laris di dunia menduduki tempat ketiga dengan kadar pengekalan nilai 84.67%. Model Tesla yang lain, Model Y, berada di kedudukan kelima.

Kadar pengekalan nilai BYD Han adalah sekitar 79.36%, berada di kedudukan keenam dalam senarai, dan GAC Aion V, NIO ES6, GAC Aion S dan BYD Tang masing-masing berada di kedudukan ketujuh hingga kesepuluh.

Lihat juga:Kenderaan elektrik tulen pertama yang dibina oleh Toyota dan BYD dilancarkan, dilengkapi dengan bateri pisau

Dari segi pengeluar, kadar pengekalan nilai jenama kereta Jepun masih tertinggi, pada 71.91%, menduduki tempat pertama. Kereta Jerman dan Korea berada di kedudukan kedua dan ketiga, dengan kadar pengekalan nilai melebihi 60%. Berbanding dengan tahun 2020, kadar pengekalan nilai jenama automatik China telah meningkat dengan ketara, dari tempat ketujuh pada tahun 2020 ke tempat keempat dalam laporan terbaru ini.