SemiDrive untuk membekalkan berjuta-juta cip MCU kepada CATL

Semasa Persidangan Kenderaan Tenaga Baru Dunia 2022, Zhang Qiang, pengasas bersama Bandelli Technology, mengatakan dalam wawancara eksklusif dengan wartawan:36krCip mikrokontroler siri MCU E3 telah digunakan dalam sistem pengurusan bateri (BMS) dan akan membekalkan berjuta-juta cip kepada gergasi bateri China CATL tahun ini. Dan banyak pengeluar bateri seperti SVOLT dan Sunwoda juga menggunakan produk mereka.

Teknologi Banzhi telah melancarkan empat siri produk, termasuk kokpit pintar, pemanduan pintar, SoC gerbang, dan MCU berprestasi tinggi. Kategori cip merangkumi teras seni bina elektrik masa depan elektronik automotif. Ia telah meletakkan cip kokpit pintar dan gerbang pusat untuk dijual. Pada separuh kedua tahun ini, Teknologi Semi-Smart merancang untuk menghasilkan cip pemanduan pintar dan produk MCU secara besar-besaran, dan penjualan cip dijangka mencapai 3 juta dalam tahun ini.

Cip MCU menyumbang kira-kira 30% daripada jumlah peranti semikonduktor yang digunakan dalam kereta, menurut iSuppli. Setiap kereta memerlukan sekurang-kurangnya 70 atau lebih cip MCU. Dengan kemunculan elektrifikasi dan kecerdasan dalam industri automotif, seni bina digital kereta berkembang dari integrasi yang diedarkan ke terpusat, dan MCU berprestasi tinggi telah digunakan secara meluas dalam lebih banyak bidang.

Semasa persidangan itu, Zou Guangcai, timbalan setiausaha agung China Automotive Chip Industry Innovation Strategic Alliance, mengatakan bahawa produk cip kawalan mewah China pada mulanya telah mencapai pengeluaran besar-besaran kereta, tetapi terdapat sedikit produk mewah. Pada masa akan datang, kita harus memberi tumpuan kepada pembangunan mikrokomputer cip tunggal dengan keselamatan yang tinggi dan kebolehpercayaan yang tinggi.

SemiDrive adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang didedikasikan untuk segmen MCU kelas automotif. SemiDrive E3 MCU menggunakan teknologi kelas automotif 22nm TSMC dan boleh digunakan untuk aplikasi automotif seperti casis kawalan wayar, kawalan brek, BMS, ADAS/kawalan gerakan pemanduan autonomi, instrumen LCD, HUD, CMS dan sebagainya.

Namun, Zhang Qiang, pengasas bersama SemiDrive, mengatakan bahawa industri automotif tidak dapat menyokong perkembangan syarikat dengan hanya satu produk cip. Terdapat banyak aplikasi cip di dalam kereta-20 hingga 30 kali lebih banyak daripada telefon bimbit. Sekiranya syarikat semikonduktor automotif ingin meningkatkan penjualan dan kepatuhan pelanggan, mereka memerlukan banyak barisan produk cip untuk mengekalkan pelanggan.

Jauh sebelum pelancaran produk MCU E3, SemiDrive melancarkan X9, G9 dan V9 SoC untuk kokpit pintar, pemanduan autonomi dan gerbang.

Lihat juga:SemiDrive Technology mengeluarkan mikrokontroler automotif siri E3

Dalam bidang cip pemanduan autonomi, SemiDrive merancang untuk melancarkan pemproses pemanduan autonomi dengan kekuatan pengkomputeran 60-200Tops pada separuh kedua tahun ini. Cip kokpit pintarnya X9 juga memenangi puluhan model tetap, merangkumi kilang tempatan, usaha sama dan syarikat kereta baru. Produknya digunakan oleh 90% syarikat kereta, dan Semizhi Power mempunyai lebih dari 100 projek pengeluaran besar-besaran yang ditentukan dan lebih daripada 260 pelanggan.