Selepas pertemuan Tianzhou-Tianhe berjaya, China akan menghantar tiga angkasawan ke stesen angkasa pada bulan Jun

Kapal angkasa kargo China Tianzhou-2 berjaya berlabuh dengan kapsul utama stesen angkasa, Tianhe, pada hari Ahad, membuka jalan bagi tiga angkasawan untuk menaiki stesen angkasa pada bulan Jun, lapor media negara China.

Yang Liwei, pengembara angkasa pertama China, mengesahkan dalam wawancara dengan CCTV bahawa tiga angkasawan akan berlepas bulan depan untuk misi tiga bulan di stesen angkasa baru China. Kemudian pada hari Sabtu, Tianzhou-2 yang sepenuhnya automatik dilancarkan dengan bekalan dan bahan bakar.

Roket Long March 7 yang membawa Tianzhou-2 dilancarkan dari Pusat Pelancaran Angkasa Wenchang di Hainan pada pukul 8:55 malam waktu Beijing pada hari Sabtu, lapor Xinhua, memetik agensi angkasa berawak China. Kapal angkasa itu membawa 6.8 tan kargo, termasuk makanan, saman ruang, peralatan makmal angkasawan dan propelan stesen angkasa, dan secara autonomi bertemu dan berlabuh dengan kapsul utama stesen angkasa Tianhe pada 5:01 pagi Ahad.

Agensi Berita Xinhua berkata pelancaran itu menandakan kali pertama sistem pengangkutan kargo stesen angkasa China telah digunakan.

“Tianhe” dilancarkan ke orbit pada 29 April. Ini adalah modul pertama stesen angkasa tetap China “Tiangong”. Tiangong masih dalam pembinaan. Sebanyak 11 misi akan dilakukan pada akhir tahun depan dan akan digunakan sepenuhnya.

Lihat juga:Modul teras stesen angkasa kekal pertama di China dilancarkan ke orbit

Ketiga-tiga “angkasawan”-merujuk kepada pelancong angkasa China-akan dihantar ke orbit oleh kapal angkasa Shenzhou 12 bersama-sama dengan dua tan propelan pada bulan Jun.

Yang Jiechi, yang kini menjadi timbalan ketua pereka projek angkasa lepas China, menambah bahawa angkasawan akan dipilih dari dua kumpulan pertama angkasawan dalam projek itu. Mereka akan berlatih jalan angkasa dan melakukan pembaikan, penyelenggaraan dan pelbagai operasi saintifik semasa mereka tinggal di stesen angkasa.

Ketika ditanya apakah akan ada wanita di kru, Yang berkata: “Kami tidak memiliki wanita di Shenzhou 12, tetapi akan ada wanita untuk semua misi berikutnya”.

Tahun depan, China akan melancarkan dua modul teras lain-Wentian dan Mengtian-untuk melengkapkan stesen angkasa tiga kabin Tiangong.

Tiangong adalah stesen angkasa lepas pertama China yang dibangunkan secara bebas dan ia akan bersaing dengan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) yang mendapat sokongan negara termasuk Amerika Syarikat, Kanada, Jepun dan Rusia. Beijing dikecualikan dari ISS kerana undang-undang AS melarang kerjasama ruang angkasa dengan China, dengan alasan kebimbangan mengenai kerahsiaan dan hubungan ketenteraan program China.