Selepas dua pusingan pembiayaan, penilaian Black Sesame Technology melebihi 10 bilion, dan Xiaomi memimpin pelaburan

Black Sesame Technology, juga dikenal sebagai BST.AI, adalah sebuah syarikat berteknologi tinggi yang didedikasikan untuk pengembangan cip dan platform pengkomputeran pemanduan autonomi. Pada hari Rabu,Ia mengumumkan penyelesaian dua pusingan pembiayaanIaitu Pusingan Strategik dan Pusingan C pembiayaan.

BST.AI mengatakan bahawa selepas pusingan strategi dan pusingan C, ia kini bernilai hampir AS $2 bilion dan kini secara rasmi menjadi “unicorn”.

Dua pusingan pembiayaan digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan, pengambilan pekerja, pengembangan pasar, dan pengkomersialan platform pemanduan autonomi generasi berikutnya, berprestasi tinggi, dan komputer.

Menurut laporan itu, para pelabur dalam pusingan strategik ini termasuk Hubei Xiaomi Yangtze River Industrial Investment Fund Management Co., Ltd. dan FulScience Automotive Electronics Co., Ltd.  

Pusingan C juga dipimpin oleh Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Investment Fund. Pelabur utama termasuk Yike Technology, SummitView Capital, FutureX Capital, dll.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2016 dan menyelesaikan pembiayaan Siri A dari Northern Light Ventures pada tahun yang sama. Kemudian pada tahun 2018, syarikat itu menyelesaikan satu lagi pusingan pembiayaan, kali ini pusingan A + bernilai hampir 100 juta yuan ($15.464 juta).

Pada bulan Ogos 2019, BST.AI mengeluarkan cip pemanduan pintar kelas kereta domestik pertama Huashan No. 1 A500, yang dapat menyampaikan 0-10 Tops/s.

Kurang dari setahun kemudian, syarikat itu melancarkan cip generasi kedua, Huashan One A1000, dengan kuasa pengkomputeran yang lebih tinggi, mencapai 116 Tops/s. Ini adalah cip pertama di China yang dapat menyokong pemanduan autonomi L2 +.

Lihat juga:Bagaimana eksport kereta China dapat mengelakkan kesan kekurangan cip global? Biro Perangkaan Kebangsaan bertindak balas

Pusingan pembiayaan terbaru ini menandakan pertama kalinya Xiaomi memasuki pautan cip teras hulu sektor pengeluaran kenderaan setelah mengumumkan bahawa ia akan membina kenderaan elektrik secara bebas.

Pada 30 Mac tahun ini, Xiaomi mengumumkan kemasukannya ke dalam perniagaan kenderaan elektrik pintar, dengan pelaburan awal lebih dari 10 bilion yuan dan pelaburan 10 bilion dolar AS dalam sepuluh tahun akan datang.