Saudi Digital Academy menandatangani perjanjian dengan Huawei untuk mengembangkan bakat tempatan

Menurut laporan Saudi Digital Academy, akademi itu menandatangani perjanjian dengan syarikat telekomunikasi dan gergasi elektronik China, Huawei untuk membangunkan bakat tempatan dalam bidang teknologiAgensi berita SaudiKhamis.

Perjanjian itu ditandatangani Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Digital Academy, Mohammed Al-Suhaim dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Huawei Technologies Investments Arab Saudi, Steven Liu ketika persidangan teknologi antarabangsa, Leap.

Di bawah perjanjian itu, kedua-dua pihak akan bergantung pada Huawei Academy for Information Technology and Communications (Huawei Academy for Information Technology and Communications) untuk melancarkan beberapa projek. Kolej Teknologi Maklumat dan Komunikasi Huawei ditubuhkan pada 2017 secara bersama oleh anak syarikat Huawei di Arab Saudi dan Royal Commission Yanbu College and Research Institute.

Melalui program sijil teknologi maklumat dan komunikasi yang diperakui oleh Huawei, diharapkan dapat melatih sekitar 8.000 individu Saudi yang berkelayakan. Pekerja ini akan mengkhususkan diri dalam kecerdasan buatan, pengkomputeran awan, keselamatan rangkaian dan rangkaian 5G.

Dalam beberapa tahun ke depan, kedua-dua pihak juga akan bekerjasama untuk menganjurkan Pertandingan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Timur Tengah Huawei tahunan, yang akan diadakan pada tahun 2021 dan diselaraskan oleh Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat Arab Saudi.

Lihat juga:Huawei akan membayar dividen kepada pekerja pada $0.25 sesaham

Huawei juga akan mengadakan pelbagai acara lain untuk bertukar pengetahuan, dan melalui program latihan akademi, Huawei akan menyediakan sijil pensijilan kepada 100 guru Saudi.

Perlu disebutkan bahawa China kini merupakan rakan dagang terbesar Arab Saudi. Negara Timur Tengah juga baru-baru ini melabur berbilion-bilion dolar dalam meta-alam semesta, blockchain dan teknologi baru yang muncul.