Satu kajian menunjukkan bahawa di kalangan milenium Cina, generasi Z mempunyai lebih banyak pekerjaan yang luar biasa

Satu kajian yang dikeluarkan pada hari Isnin menunjukkan bahawa Generasi Z dan milenium di China berminat untuk meneruskan kerjaya baru dan tidak konvensional yang sepadan dengan hobi dan kepentingan peribadi mereka.

Laporan trend kerjaya ini yang dikeluarkan bersama oleh platform streaming video China Station B dan CBNData menunjukkan bahawa, Kedudukan baru seperti perunding organisasi, pengulas produk, koki makanan haiwan kesayangan, pembangun permainan dan pembawa siaran langsung e-dagang menjadi pilihan kerjaya yang semakin popular di kalangan pencari kerja muda di China, didorong oleh permintaan yang meluas dari golongan muda yang ingin meningkatkan kualiti hidup.

Laporan itu menambah bahawa pekerjaan lain yang semakin meningkat didorong oleh trend teknologi yang muncul termasuk arkitek blockchain, jurutera kuantum, juruterbang drone dan penulis skrip video pendek.

Peranan baru “hijau” juga berkembang, seperti pengurus pelepasan karbon dan perunding penilaian kesan alam sekitar, membantu syarikat mengurangkan jejak karbon mereka.

Laporan itu menyatakan: “Bagi golongan muda hari ini, apa-apa keghairahan peribadi, minat atau kemahiran hidup boleh diterjemahkan ke dalam kerjaya yang memuaskan.” Para penyelidik menemubual 7,029 peserta berusia antara 18 dan 35 tahun.

Laporan itu menyatakan bahawa hampir 60% responden berkata mereka bersedia untuk mencuba kerjaya baru, manakala hampir 18% berkata mereka sama ada bekerja sepenuh masa atau sambilan dalam pekerjaan yang baru diwujudkan. Hanya 5% peserta menyatakan keengganan mereka untuk mengambil peranan sedemikian.

Kira-kira 78% responden mendakwa bahawa aspek yang paling menarik dalam profesion baru ini adalah hakikat bahawa mereka sepadan dengan hobi dan kepentingan peribadi mereka. Data penyelidikan menunjukkan bahawa 40% lagi peserta berkata mereka menikmati kebebasan yang dibawa oleh peranan baru.

Walau bagaimanapun, 77% peserta berkata mereka bimbang tentang pendapatan peranan baru, dan 58% menyatakan keraguan tentang kestabilan profesion baru ini.

Laporan itu menambah bahawa kebanyakan pencari kerja muda ingin mendapatkan nasihat daripada mentor dan mempunyai peluang untuk menemui teknologi dan kursus baru untuk meningkatkan kemahiran.

Lihat juga:Apa yang dikatakan “Laporan Impak Stesen B 2020” kepada milenium Cina?

China komited untuk memupuk bakat penyelidikan dan kejuruteraan teratas dalam kecerdasan buatan dan bidang berkaitan berteknologi tinggi untuk membina kuasa teknologi global yang baru.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan pada bulan Mac tahun ini, sejumlah 130 universiti Cina telah diluluskan untuk membuka jurusan sarjana muda yang berkaitan dengan kecerdasan buatan empat tahun tahun lepas. Jurusan popular lain termasuk pembuatan dan kejuruteraan pintar, serta sains data dan teknologi data besar.