Saingan Tesla China Xpeng Motors akan disenaraikan di Hong Kong

Pembuat kereta elektrik China Xpeng Motors dilaporkan mendapat kelulusan daripada Bursa Saham Hong Kong hari ini untuk tawaran awam awalReutersMemetik sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu.

Xpeng disenaraikan di AS Ogos lalu, mengumpulkan sekitar $1.5 bilion dan kini merancang untuk mengumpulkan sekurang-kurangnya $2 bilion di Hong KongCNBC. Syarikat ini kini disenaraikan di Bursa Saham New York dan mempunyai permodalan pasaran lebih dari $30 bilion.

Selepas penyenaraian awal di Bursa Saham Hong Kong dan Bursa Saham New York, Xpeng mesti mematuhi keperluan dan peraturan Hong Kong dan Amerika Syarikat, dan mematuhi peraturan kedua-dua bursa.

Menurut Wall Street Journal, seorang penganalisis mengatakan bahawa penerbitan saham baru di Hong Kong adalah untuk memanfaatkan hubungan rapat antara tanah besar China dan Hong Kong, yang akan membantu syarikat mencapai pelabur berkualiti tinggi di Tanah BesarDilaporkan.

Menurut laporan, pelabur dapat menggunakan mekanisme “Shanghai-Hong Kong Stock Connect” untuk membeli saham syarikat seawal 6 bulan setelah disenaraikanInstitut Pendidikan Hong Kong.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Xpeng telah menjadi salah satu pengeluar kereta elektrik yang paling pesat berkembang di China. Menurut data dari Tencent Securities, Xpeng Motors menyampaikan 5,686 unit pada bulan Mei, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 483%. Jumlah pendapatannya mencapai 2.95 bilion yuan, meningkat lebih dari enam kali ganda berbanding tahun lalu.

Laporan yang dikeluarkan awal bulan ini oleh Persatuan Pengilang Automobil (CAAM) menunjukkan penjualan runcit kenderaan tenaga baru meningkat 177 peratus pada bulan Mei dan juga meramalkan 2.4 juta EV baru tahun ini.

Lihat juga:Terhadap latar belakang kekurangan cip global, pemimpin kenderaan elektrik China XPeng dan NIO mengumumkan data penghantaran campuran untuk bulan Mei

Tetapi syarikat itu juga menghadapi tekanan yang semakin meningkat di pasaran kereta elektrik China yang semakin sesak. Gergasi EV Tesla menghantar 21,936 unit kepada pelanggan pada bulan Mei dan masih mempunyai bahagian yang besar dalam pasaran kenderaan elektrik (EV) nasional. Permulaan tempatan yang lain, seperti Nio dan Li Auto Automobile, juga telah disenaraikan di AS dan menunjukkan pertumbuhan yang kuat.

Xpeng giat mempromosikan kenderaan pintarnya untuk menarik pelanggan. Syarikat hari iniMengumumkanMencapai perjanjian penajaan tiga tahun dengan NBA China untuk menyediakan lebih banyak aktiviti promosi dan mewujudkan perkongsian penjenamaan bersama semasa kejohanan.