SAIC Mobile bernilai AS $1 juta selepas pembiayaan Siri B

Jenama strategik perjalanan mudah alih di bawah gergasi automatik China SAIC-SAIC Mobile, mengumumkan pada 15 Ogos bahawa ia telah menyelesaikan pembiayaan Siri B berjumlah lebih dari 1 bilion yuan (AS $14.7 juta), yang dilaburkan oleh SAIC, Momenta dan institusi lain. Penilaian pasca pusingan syarikat telah mencapai 1 bilion dolar AS, dan secara rasmi berada di antara “unicorn” industri.

SAIC Mobile menyatakan bahawa ia sekarang akan mempromosikan pertumbuhan perniagaan yang terus meletup di bawah premis mematuhi pematuhan penuh, berusaha untuk mencapai matlamat pertama dalam kadar pematuhan dan pangsa pasar, dan melancarkan rancangan IPO pada waktunya.

Sebagai jenama perjalanan mudah alih strategik SAIC, mewujudkan “empat baru”-elektrik, pengantarabangsaan, kecerdasan, dan interkoneksi Internet Kenderaan dan perkongsian kereta adalah salah satu susun atur strategik penting SAIC. Dalam tiga tahun sejak syarikat itu menjalankan perniagaannya, berdasarkan amalannya yang berjaya dan data besar di pasaran perjalanan, ia telah mencapai hubungan dan maklum balas ke hulu dan hilir rantaian industri SAIC.

Di masa depan, SAIC Mobile akan berpartisipasi secara mendalam dalam rantaian industri pembuatan kereta SAIC yang besar, mempercepat pengembangan perniagaan inovatif seperti penyesuaian perkhidmatan kereta Shunfeng, dan meningkatkan kemampuan operasi yang disempurnakan.

Pada bulan Disember 2021, Robotaxi, salah satu daripada empat projek strategi pembangunan inovatif SAIC dan platform operasi pemanduan autonomi L4 pertama di antara syarikat kereta China, dilancarkan secara rasmi. Projek ini mengintegrasikan sepenuhnya sumber unggul SAIC AI Lab, Momenta, SAIC Mobile dan platform lain,

Lihat juga:Hello Inc untuk bekerjasama dengan SAIC Mobile dan T3

SAIC Mobile telah memimpin perkembangan pematuhan industri. Menurut data peraturan dari Kementerian Pengangkutan China, sejak tahun lalu, tingkat penyelesaian pesanannya untuk pejalan kaki dan kenderaan yang patuh menduduki tempat pertama selama tujuh bulan berturut-turut. Pada awal tahun ini, perkhidmatan penghantaran kereta dalam talian syarikat memenangi tempat pertama pada tahun 2021 di Nanjing, Hangzhou, Ningbo dan tempat-tempat lain.