Rising Automobile SAIC akan melancarkan R7 utama elektrik tulen pada akhir September

Pada tengah hari pada 22 Ogos,Wu Bing, Ketua Pegawai Eksekutif Rising AutomobileJenama kenderaan elektrik pintar syarikat gergasi industri China SAIC menyatakan di media sosial bahawa SUV sederhana dan besar R7 akan dilancarkan pada akhir September dan dijangka dihantar pada akhir Oktober.

Wu Bing mengatakan bahawa R7 menggunakan sejumlah teknologi pintar untuk pertama kalinya, dan mengatakan syarikat itu telah menggilap perincian untuk pengalaman pengguna yang lebih baik.

Bahagian dalaman R7 (sumber gambar: Rising Automobile)

Menurut laman web rasmi syarikat, R7 diposisikan sebagai SUV elektrik tulen kelas atas. Ia dilengkapi dengan cip Snapdragon 8155, radar pencitraan Premium 4D standard, dan cip pemanduan pintar superkomputer Nvidia Orin. Ia mempunyai jarak lebih daripada 600 kilometer dan kuasa puncak sehingga 400kW.

R7 menggunakan reka bentuk slideback yang diperkemas dan badan berbadan lebar kelas kereta sport. Dilengkapi dengan kabin pintar interaktif deria pelbagai dimensi triniti, dan sistem skrin rata AR-HUD Huawei Vision Enhanced yang dihasilkan secara besar-besaran di dunia. Ia menggunakan tiga skrin warna sebenar lebar 43 inci, termasuk paparan kawalan pusat fleksibel 2.5K AMOLED 15.05 inci.

Bahagian dalaman R7 (sumber gambar: Rising Automobile)

Di samping itu, R7 menggunakan pembukaan dan penutupan elektrik induksi tanpa bingkai, yang menggabungkan pembukaan dan penutupan elektrik induksi dengan injap sedutan. Tempat duduk depan dan belakang dibalut dengan kulit Nappa, dan tempat duduk penumpang dilengkapi dengan pendakap kaki kuasa dan pendakap kaki yang dipanaskan.

Pada bulan Oktober 2021, SAIC mengumumkan pelaburannya dalam penubuhan Rising Automotive Technology Co., Ltd. dengan modal terdaftar 7 miliar yuan (US $1,02 miliar) untuk mempercepat pengembangan kenderaan elektrik pintar pertengahan hingga tinggi jenama sendiri. SAIC melabur 6.65 bilion yuan dalam syarikat itu, dan pekerja memegang 350 juta yuan dalam syarikat itu. SAIC memisahkan jenama dari cabang kereta penumpangnya, yang membolehkan Rising Motors beroperasi di pasaran dengan cara yang ringan.

Lihat juga:SAIC mempromosikan projek Robotaxi di Shanghai